Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Galerija Koprivnica

Otvorena izložba „Tajne željeza“

1/11
Foto: Grad Koprivnica
Namjera izložbe je dočarati sve postupke obrade željeza na području Podravine tijekom više arheoloških i povijesnih razdoblja, istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin

U Galeriji Koprivnica s velikim je iščekivanjem otvorena izložba „Tajne željeza“.

RASPISANI NATJEČAJI ZA RADOVE NA AGLOMERACIJI Najveća koprivnička investicija u komunalnu infrastrukturu

- Namjera izložbe je dočarati sve postupke obrade željeza na području Podravine tijekom više arheoloških i povijesnih razdoblja te otkriti neke male i velike tajne koje se kriju iza svakog željeznog uporabnog predmeta korištenog u predindustrijsko doba na ovim prostorima - rekao je u uvodnom govoru ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Kseniji Ostriž, a uz brojne posjetitelje prisustvovala joj je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić te u ime Koprivničko-križevačke županije zamjenik župana Ratimir Ljubić, prenijeli su iz Grada Koprivnice.

Počinju velike investicije u školstvu Do kraja lipnja natječaji za gradnju nove škole i sportske dvorane teški 65 milijuna kn

Izložba „Tajne željeza“ za sve posjetitelje ostaje otvorena do 19. srpnja.

Željezo kao materijal kojim su naši preci kroz više arheoloških i povijesnih razdoblja oblikovali predmete korištene u svojoj svakodnevnici oduvijek je plijenilo pozornost stručne i znanstvene javnosti na čitavom europskom kontinentu. Dobivanje željeza iz željezne rude koja se nalazi u prirodi zahtjevan je postupak koji je podrazumijevao dobro poznavanje čitavog procesa, od pronalaska i prikupljanja kvalitetne rude u prirodi, preko gradnje talioničkih peći pa sve do samog procesa taljenja u kojem se na visokim temperaturama ekstrahirao poluproizvod (spužvasto željezo, eng. iron bloom).

Sam proces nije završavao na ovom stupnju jer se u dobivenom poluproizvodu nalazilo još dosta nečistoća koje su se u daljnjem postupku primarnog kovanja izdvojile te je tek takav proizvod bio pogodan za obradu i oblikovanje predmeta. Čitav taj proces zahtijevao je dobro poznavanje svih etapa rada, znanje koje se zasigurno prenosilo s generacije na generaciju, a ponekad je skrivalo i neke tajne koje su znali samo iskusni majstori-talioničari.

VATROGASNA VJEŽBA Spašavanje na Gradskim bazenima

Arheološka istraživanja peći za taljenje željezne rude provode se na prostoru Podravine od 2008. godine, a od 2017. godine i u okviru interdisciplinarnog znanstveno-istraživačkog projekata "TransFER – Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba", koji financira Hrvatska zaklada za znanost.

Projekt ima tri osnovna cilja: 1. definirati podrijetlo željezne rude i potrebnih resursa (glina, voda, drvo); 2. definirati tehnologiju obrade željezne rude kroz razdoblja i intenzitet te proizvodnje; 3. definirati utjecaj proizvodnje željeza u kontekstu socio-kulturološkog okružja i interakcija ljudi i roba.