Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Počinju velike investicije u školstvu

Do kraja lipnja natječaji za gradnju nove škole i sportske dvorane teški 65 milijuna kn

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Koprivnica je po povlačenju europskog novca u prvih 10 gradova u Hrvatskoj

Do kraja lipnja trebali bi biti raspisani natječaji za projektiranje i gradnju nove osnovne škole te gradnju nove sportske dvorane kod OŠ “Đuro Ester” u Koprivnici. Gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima prošli je tjedan predstavio projekt nove sportske dvorane i 3D prikaz s animacijom. Gradit će se iza školskog objekta, na sadašnjem vanjskom igralištu.

POSAĐENA NOVA Srušena četiri stara i bolesna stabla u parku

Nova osnovna škola na Podolicama s projektiranjem će stajati oko 53 milijuna kuna s PDV-om, a sportska dvorana OŠ “Đuro Ester” oko 12,5 milijuna kuna s PDV-om.

Idejno rješenje škole na Podolicama izradio je poznati arhitekt Hrvoje Njirić.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić navodi kako je dio sredstava za investicije u školstvu namiren prodajom dijela plinskog biznisa, ali to neće biti dovoljno.

– Drugi dio sredstava osigurat će se zaduživanjem, još razrađujemo model. Danas imamo povoljnu situaciju i kamate. Trebamo još malo pričekati da vidimo hoće li to na koncu biti kredit ili obveznice – napominje čelni čovjek Koprivnice.

VATROGASNA VJEŽBA Spašavanje na Gradskim bazenima

Jakšić je sa suradnicima nedavno obilježio tri godine mandata podsjetivši na projekte koji su dosad ostvareni. Istaknuto je da su uložili više od 40 milijuna kuna vlastitih sredstava u podizanje komunalnog standarda, čime su ravnomjerno razvijali središte grada i prigradska naselja. Podsjeća da je raspisan i natječaj i za megaprojekt aglomeracije težak 512 milijuna kuna, čiji su nositelj Koprivničke vode.

Foto: Robert Mihaljević

– Ne odustajemo od obnove središnjeg trga, ali malo nas je usporila epidemija koronavirusa – kaže Jakšić

Podsjeća na energetske obnove osnovnih škola i dječjeg vrtića u Generalićevoj te gradnju novog vrtića u Starigradu. Gradske vlasti donijele su i set mjera za investitore u poduzetničke zone u Dravskoj i Radničkoj koje će uskoro biti posve popunjene, pa se radi na još jednoj zoni.

– Danas imamo potpisanih 13 ugovora za poslovne zone Dravska i Radnička i kad gledamo sve olakšice koje dajemo možemo reći da smo izravno u poduzetništvo uložili 13 milijuna kuna – otkrio je.

Kad je riječ o projektima financiranima europskim novcem, otkriva da ih je ovog časa u provedbi ili dovršeno ukupno 29, a “teški” su čak 82 milijuna kuna. Koprivnica je po povlačenju europskog novca u prvih 10 gradova u Hrvatskoj.

Kad je riječ o učincima epidemije i ‘zaključavanja’ gospodarstva, u travnju i svibnju, Jakšić upozorava da je zabilježen pad proračunskih prihoda za 10 do 11 posto u odnosu na iste mjesece lani.

Odlična vijest za brojne rekreativce i sportaše U Crnoj gori gradit će se nova šumska trim-staza sa spravama za vježbanje

– No primjetno je kako ipak dolazi do smanjenja radnih mjesta i ta brojka će do jeseni prije rasti nego što će padati – domeće.

Osvrnuo se i na izjavu premijera Andreja Plenkovića da su lokalne jedinice u županiji poreznom reformom dobile 102 milijuna kuna. To je točno, priznaje gradonačelnik, jer je Vlada doista “helikopterski razbacala po Hrvatskoj dvije milijarde kuna”.

– Ali premijer nikad ne kaže tu svoju priču do kraja. Neke općine su na milijun dobile pet, neki su gradovi na devet dobili još deset milijuna, a Koprivnica nije dobila baš ništa. Štoviše, uzeli su nam 17 milijuna kuna. Nadamo se samo da više neće biti poreznih reformi – zaključuje gradonačelnik Mišel Jakšić.