Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
U ŠIBENSKOM KAZALIŠTU

Otvorena Spomen-soba Ive Brešana

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Projekt uređenja Spomen-sobe Ive Brešana izradili su šibenski arhitekti Ivana Lozić, Marko Paić i Iva Cukrov iz arhitektonskog studija 25,4 mm te grafički dizajner Ante Filipović Grčić.

U povodu 85. obljetnice rođenja velikana hrvatske književnosti, šibenskog profesora, dramaturga i scenarista Ive Brešana, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku svečano je otvorena Spomen-soba Ive Brešana. Profesoru u čast, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku i Grad Šibenik odaje počast prenamjenom i uređenjem foajea HNK u Šibeniku u Spomen-sobu Ive Brešana, a ondje će posjetitelji moći doživjeti djelić njegova bogatog stvaralaštva, izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

PULSKI SAJAM KNJIGA Posjetitelje čeka više od 50 programa i preko 30.000 naslova

Na svečanosti otvorenja prigodnim govorima obratili su se ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić, gradonačelnik Željko Burić, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, posebni savjetnik Predsjednika RH Zdravko Zima te videovezom Vinko Brešan. – Izuzetno mi je drago što smo na dostojanstven i šarmantan način odali počast liku i djelu velikog Ive Brešana. U suradnji s Vinkom Brešanom, Grad Šibenik podržao je ideju i realizaciju koju su iznjedrili šibenski kreativci i kulturni djelatnici u osmišljavanju ove memorijalne sobe. Nadam se da će ovaj prostor i sve što u njemu sjeća na Ivu biti poticaj svim budućim generacijama – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Projekt uređenja Spomen-sobe Ive Brešana izradili su šibenski arhitekti Ivana Lozić, Marko Paić i Iva Cukrov iz arhitektonskog studija 25,4 mm te grafički dizajner Ante Filipović Grčić. Na zidovima se nalaze Brešanovi portreti, a u jednom kutu i književnikov radni stol, lampa i pisaći stroj na kojem je dugo godina pisao. Zahvaljujući multimedijalnoj tehnologiji posjetitelji mogu čitati, slušati i gledati Brešanove intervjue te prizore iz predstava i filmova u kojima je bio scenarist. Posebno mjesto u Spomen-sobi zauzima Brešanov bar s Badelovom šljivovicom koju je književnik preferirao.