Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
PULSKI SAJAM KNJIGA

Posjetitelje čeka više od 50 programa i preko 30.000 naslova

1/2
Foto: Grad Pula
U Puli započeo 26. Sa(n)jam knjige u Istri koji će trajati do 13. lipnja

Iako je prethodnih godina bilo uobičajeno da se Sa(n)jam knjige u Puli održava u prosincu, ove je godine ovaj iznimno popularan sajam knjiga i autora počeo prošlog vikenda; otvoren je u petak 4. lipnja, a trajat će do 13. lipnja. Posjetitelji će imati prilike uživati u 50 programa koji će se održavati u dvorištu The Shipyard Puba te odabrati neki od čak 30.000 naslova raznih autora u unutrašnjosti hale bivše tvornice Arena trikotaža.

Marin Piletić uvjerljivo izborio drugi mandat Ono što je sigurno – Novska i dalje ostaje najveće gradilište Sisačko-moslavačke županije

Između dva simbola

– Kao nekome tko redovno prati rad Sa(n)jam knjige u Istri, veliko mi je zadovoljstvo doći ovdje i pozdraviti vas iako su uvjeti drugačiji. Navikli smo doći u prosincu, ali ova korona nas je promijenila i vjerujem da ćemo u godini koju smo proglasili Godinom čitanja nalaziti nove načine nošenja sa svijetom te da ćemo kroz knjige, kroz čitanje, kroz razgovor i kroz druženje pronaći nešto dobro – kazala je Mihaela Majcen Marinić, izaslanica ministrice kulture na svečanom otvaranja u Puli.

Organizatorima ovog 26. po redu sajma, posebno Magdaleni Vodopiji, direktorici sajma, čestitao je i Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije.

– Velike čestitke Magdi i njezinoj ekipi jer 26 godina postavljaju prava pitanja. Ove godine to je pitanje “Di smo?”. Tu smo! Između Arena trikotaže i Shipyarda, između simbola jedne dosadašnje Pule i simbola onoga što će se dogoditi u budućnosti. Tu smo među knjigama koje nam uvijek mogu donijeti katarzu i učiniti da budemo bolji ljudi – kazao je pročelnik V. Torbica. Parafrazirajući Marka Aurelija da je dobrota nepobjediva ako je poštena i iskrena, kazao je da je sajam nepobjediv jer je uvijek bio iskren prema čitateljima i pošten prema sebi. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić svoje obraćanje započeo je i zaokružio stihovima Petra Gudelja.

– Srce mi je veliko kao Biakova, što kaže naš pjesnik misleći na brdo Biokovo nazivajući ga plemenitim ženskim rodom. Svaki događaj mora imati simboliku kao što naš grad ima simboliku kojom privlači druge ljude i zato ga volimo. Ovdje je naša Magdalena sa svojim timom uspjela nešto što je zvučalo nemoguće. To je simbol hrabrosti. Drugi simbol je radništvo, to je Pula, treći simbol je snaga žene. To su simboli za koje moramo živjeti. Sajam je Pula, ista duša i tijelo – kazao je pulski gradonačelnik.

Jamstvo domaćeg podrijetla i izvrsne kvalitete Poljoprivrednici koji prodaju na Gradskoj tržnici Kutina dobili certifikat “S njive na stol”

Direktorica sajma Magdalena Vodopija kazala je da Sa(n)jam knjige u Istri ima svoje sveto trojstvo.

– To su knjige i njihovi izdavači, autori i publika i to sveto trojstvo upravo se okupilo i čini pulsko knjiško čudo. Vidjeti se s publikom oči u oči nakon godinu i pol dana čini da vam srce zaista zakuca – izjavila je Vodopija i pozvala sve da slave knjige, autore i sajam i da uživaju u brojnim programima do kraja tjedna, dok traje Sa(n)jam knjige. Sajam je otvoren uz stihove pjesnika Petra Gudelja koji je recitirao svoju pjesmu “Divlja jabuka”.

Potom je u dvorištu The Shipyard Puba održan performans pjesnikinje Eveline Rudan te glazbenika Darija Marušića i Maura Giorgia “Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo”, a povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner okupljenima je predstavila modnu dizajnericu Mariju Vareško, ikonu Pule i vrhunsku modisticu koja je radila u nekadašnjoj tvornici Arena trikotaže u čijoj je hali smještena sajamska knjižara. 26. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri održava se pod sloganom “Di smo?”, a uz neizostavni “Doručak s autorom” Sa(n)jam predstavlja neke od najboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu “Poezija liječi”, pisce i spisateljice koji nastupaju u premijernom programu “Nova lice Pule” te mnoštvo novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari.

Izravni prijenosi

Uz program uživo u centru Pule, Sa(n)jam knjige bit će dostupan u izravnom videoprijenosu putem Facebook stranice sajma i YouTube kanala, u radijskom prijenosu na frekvenciji radio Maestrala koji je partner festivala i na internetskom radiju. Cjelokupni program dostupan je na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr.