Izbornik
Naslovnica Gradovi
Pametni pješački prijelazi

Pametan grad, sigurnost pješaka i kvaliteta zraka

Na tri lokacije u gradu bit će postavljeni senzori kvalitete zraka
1/2
Foto: Grad Vinkovci
Osmislili su projekt koji donosi nekoliko pametnih rješenja vezanih za sigurnost pješaka u prometu, digitalizaciju javne uprave i klimatske promjene

Prema informacijama iz Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost nedavno je donesena odluka o sufinanciranju razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga. Na tom popisu našao se i Grad Vinkovci s projektom "Siguran i pametan grad". Vrijednost projekta iznosi gotovo 95 tisuća eura, od čega Fond sufinancira 40 posto ukupnog iznosa.

Prema navodima iz Gradske razvojne agencije Vinkovci (VIA) djelatnici Grada i Agencije osmislili su projekt koji donosi nekoliko pametnih rješenja vezanih za sigurnost pješaka u prometu, digitalizaciju javne uprave i klimatske promjene. Direktorica VIA-e Danijela Slipčević kaže da će u gradu uskoro biti uređena dva pametna pješačka prijelaza na potencijalno problematičnim prijelazima.

Lakša komunikacija
– Prvi će biti na križanju Duge i Ohridske ulice zbog uskoro povećanog prometa što će dolaziti s nadvožnjaka prema Borincima, ali i zbog blizine škole, dok će drugi biti smješten u Ulici Ivana Gorana Kovačića zbog nepreglednosti samog raskrižja. Druge problematične prijelaze u gradu također smo imali u vidu i prijavili smo ih na drugi natječaj te se nadamo pozitivnoj konačnoj odluci o sufinanciranju – rekla je Slipčević.

Dodaje kako ugradnjom pametnih pješačkih prijelaza žele omogućiti sigurniji prelazak prometnih cesta školskoj djeci i pješacima te smanjiti broj prometnih nesreća vezanih uz pješake. Ukazala je i na sve gušći promet što dodatno pogoršava sigurnosnu situaciju pješaka u gradu.

Drugi dio projekta vezan je uz digitalizaciju javne uprave pa će se uvesti nekoliko dodatnih modula sustava pametnog grada. Građanima će to, nastavlja Slipčević, omogućiti jednostavniji uvid u rad gradske uprave i sam proračun Grada, djelatnicima će omogućiti jednostavniji rad s manje papirologije, a sve s ciljem povećanja transparentnosti i olakšanja komunikacije između gradske uprave i građana. Treći dio vezan je uz utjecaj ljudi, našeg načina života i industrije u gradu na kvalitetu zraka i klimatske promjene.

Senzori kvalitete
– Na tri lokacije u gradu bit će postavljeni senzori kvalitete zraka i konačno ćemo imati stalan uvid u potencijalne opasnosti povećane koncentracije sitnih čestica i štetnih plinova, a građani će na ovaj način moći pristupiti prikupljenim informacijama. Agencija i Grad nastavljaju dobru i uspješnu suradnju, pripremamo još nekoliko projekata koji imaju naglašenu zelenu komponentu, a na natječaje Fonda prijavit ćemo ih čim prije – istaknula je Slipčević.

Između ostaloga najavila je i sadnju novih stabala i razvoj zelene infrastrukture u gradu.

VIA prepoznatljiva po brojnim projektima

Tijekom proteklih godina Razvoja agencija Grada Vinkovaca (VIA) postala je prepoznatljiva po brojnim projektima koji su provedeni, provode se ili se pak pripremaju. Danas u Vinkovcima gotovo da nema oblasti života u kojoj VIA ne sudjeluje s nekim od svojim projekata. Na taj način u Vinkovce je "došlo" na stotine milijuna kuna, a realizirani su projekti čija realizacija bi inače čekala više godina, a neki od njih ne bi ni bili realizirani. O važnosti djelovanja VIA-e u više navrata je govorio i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić najavljujući da će VIA i u budućnosti imati jednu od presudnih uloga za razvoj grada.

U programu je sudjelovalo 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske, a posjetitelje je posebno oduševio nastup Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske DVD Cvetković ugostio vatrogasne puhačke orkestre Sviraju klasiku, moderne pop i rock-pjesme, pa i polke, jazz te swing Ova sortirnica dio je jedne veće priče, a to je Reciklažni centar Grada Bjelovara, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak Najsuvremeniji način gospodarenja otpadom Završena sortirnica za odvojeno prikupljeni otpad Na parcelama od oko 600 metara četvornih svoj dom u Klisu izgradit će četiri mlade obitelji koje su zadovoljile uvjete natječaja Originalni demografski projekt Još četiri mlade obitelji povoljno kupile parcele za kuće