Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
povezivanje centra s prirodnim očuvanim krajolicima

'Pametna ruta 308'  još jedan u nizu turističkih mamaca grada

Bičikleta Pula
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Lokacije s pametnim klupama sa solarnim panelom i punjačem za mobilne uređaje, stalkom za mehaničke bicikle, info panelom te kamenom podlogom planirane su na Valsalinama, Valkanama i Štinjanskoj placi, dok su lokacije s nadstrešnicama planirane na Zlatnim stijenama, Školskom i Stoji

S ciljem razvoja i unaprjeđenja cikloturističke infrastrukture, Grad Pula će tzv. 'Pametnom rutom 308' povezati centar grada s okolnim prirodnim očuvanim krajolicima (šumom i obalom) i nadovezat će se na već umreženi sustav biciklističkih ruta koja su turistički izuzetno atraktivna.

U sklopu uspostave 'Pametne rute 308' postavit će se inovativna opreme, odnosno tri pametne klupe i tri nadstrešnice sa solarnim napajanjem punjača za mobilne uređaje i stanicama za punjenje električnih bicikli koja imaju ugrađen priključak s različitim utičnicama za razne vrste električnih bicikli te nosačima za bicikle.

Odmorišta će se postaviti na mjestima izuzetne prirodne ljepote i velike fluktuacije biciklista te u neposrednoj blizini iznimnog  kulturnog sadržaja.

Lokacije s pametnim klupama sa solarnim panelom i punjačem za mobilne uređaje, stalkom za mehaničke bicikle, info panelom te kamenom podlogom planirane su na Valsalinama, Valkanama i Štinjanskoj placi, dok su lokacije s nadstrešnicama planirane na Zlatnim stijenama, Školskom i Stoji. Netom navedene, osim nadstrešnice s fotonaponskim panelima, punjačem te klupom bez solarnih panela, imat će i solarnu LED rasvjetu, stanicu za punjenje električnih bicikala, info panel i betonsku podlogu.

- Ovim inovativnim projektom Pula još jednom potvrđuje svoje opredjeljenje za održivim i ekološkim načinom prijevoza čime se doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju prometnih gužvi. Kontinuirano potičemo održivi razvoj uvođenjem alternativnih načina prijevoza, moderniziramo javni gradski prijevoz, a u suradnji s partnerima implementiramo brojne projekte, poput sustava prijevoza Bičiklete s ciljem očuvanja ekosustava i kulturne baštine grada - kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 371.587,50 kuna od čega će se za realizaciju projekta iz proračuna Grada izdvojiti 162.287,50 kuna, a ostatak čine bespovratna sredstava Ministarstva turizma odobrenih putem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini.