Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
GRADSKI PROGRAM DEMOGRAFSKE OBNOVE

Pet obitelji kupilo gradilišta za 40-ak tisuća kn

Foto: Robert Mihaljević
Ponuditelji nisu smjeli biti stariji od 45 godina i uvjet je bio da nemaju zadovoljavajući stambeni prostor.

Poznato je tko će biti vlasnici prvih pet parcela na atraktivnoj lokaciji u Koprivnici iz programa prodaje gradilišta mladim obiteljima i važnim zanimanjima.

Vladina porezna reforma pala na teret gradova Grad će građanima isplatiti čak šest milijuna kuna povrata poreza

Riječ je o pet parcela površine od 530 do 630 četvornih metara u Vinogradskoj ulici u kvartu Podolice u kojem uskoro počinje izgradnja nove osnovne škole sa sportskom dvoranom. No, to nije sve: uskoro ide i drugi krug natječaja. Na listi nakon provedenog javnog natječaja našlo se 15 parova, a prvih pet ostvarilo je najviše bodova i najveći popust. To su Adela i Nikola Besedić iz Koprivnice, Ivona i Matej Punčikar iz Subotice Podravske, Sanka Hojsak iz Koprivnice i Denis Novosel iz Slavonskog Broda, Željka Trojak i Tomislav Ištvanović iz Koprivnice te Marina i Luigi Mjeda iz Koprivnice. Zemljišta su se prodavala po početnim cijenama od 122.000 do 145.000 kuna, ali na njih se moglo ostvariti i do 80 posto popusta.

Obitelji s maksimalnim popustom, primjerice, vrijedno gradilište mogu kupiti za samo 24.400 kuna. Prva tri para s liste ostvarila su 70 posto popusta kod kupnje pa će oni gradilišta platiti u prosjeku samo oko 40.000 kuna. Posljednja dva para imaju 60 posto popusta i prosječnu cijenu gradilišta od oko 50.000 kuna. – Odluka je donesena u svrhu poticanja demografske obnove, urbane regeneracije naselja te smanjivanja iseljavanja mladih obitelji i pomoći građanima – objasnili su u gradskoj upravi.

Ponuditelji nisu smjeli biti stariji od 45 godina i uvjet je bio da nemaju zadovoljavajući stambeni prostor. Pod tim se misli prostor do 40 kvadrata za samca i 15 kvadrata za svakog sljedećeg člana kućanstva. Tročlana obitelj, dakle, ne smije biti vlasnik stana većeg od 70 kvadrata. Podnositelj zahtjeva koji nije stariji od 45 godina te u vlasništvu nema zadovoljavajući stambeni prostor ostvaruje u startu 50 posto popusta. Na malodobnu djecu ide dodatnih 10 posto popusta. I osobe od posebnog interesa za Koprivnicu – liječnici, medicinske sestre, magistri farmacije, nastavnici i profesori, inženjeri različitih struka, odgojitelji i psiholozi – imaju dodatnih 10 posto popusta