Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Počela energetska obnova Samoborskog muzeja

Počela energetska obnova Samoborskog muzeja
Foto: Samobor
Radovi će pridonijeti očuvanju zaštićenog kulturnog dobra i muzejske građe, a objekt će biti energetski učinkovitiji, otporniji na klimatske utjecaje te ugodniji za boravak djelatnika i posjetitelja

Zbog radova na energetskoj obnovi, Samoborski muzej zatvorio je svoja vrata za posjetitelje. Ovo je nastavak ulaganja u prostor muzeja nakon što je Grad Samobor u potpunosti uredio novi galerijski prostor u potkrovlju muzeja. Samoborski muzej za energetsku obnovu Dvorca Livadić osigurao je bespovratna sredstva u iznosu od oko 800.000 eura putem natječaja "Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra", dok je Grad osigurao preostali iznos potreban za realizaciju radova u iznosu od oko 65.000 eura.

Znatna ušteda energije

– Smatramo da je naša dužnost čuvati kulturno-povijesnu baštinu koja je, među ostalim, važan dio turističke ponude Samobora. Upravo zato ulažemo u obnovu ustanova u kulturi, kao i projektnu dokumentaciju koja je bila podloga za dobivanje europskih sredstava. Znatna europska sredstva koja su ostvarena uvelike će pomoći u ostvarenju našeg cilja, a to je da Samoborski muzej u koji se godinama nije ulagalo postane reprezentativna ustanova u kulturi – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Zadovoljstvo što su radovi na obnovi Muzeja počeli izrazila je i ravnateljica Muzeja Nikolina Puljić Glasnović, koja je istaknula da će za vrijeme trajanja radova Samoborski muzej svoju izložbenu djelatnost, kao i planirane radionice, provoditi na otvorenom prostoru.

– Iznimno smo sretni i ponosni što imamo podršku Grada Samobora koji prepoznaje važnost ulaganja u obnovu ustanova u kulturi. Navedenim aktivnostima dodatno ćemo zaštititi sam objekt koji je zaštićeno kulturno dobro, kao i vrijedan fundus. Vjerujem da će nakon završetka radova zadovoljni biti naši posjetitelji, kao i djelatnici, jer za sve će njih boravak u Samoborskom muzeju biti znatno ugodniji. Uz navedeno ostvarit ćemo znatne uštede energije i time smanjiti troškove grijanja – izjavila je Nikolina Puljić Glasnović.

U sklopu radova bit će izvedena toplinska izolacija krova i stropa prema negrijanom tavanu, poboljšat će se energetska svojstva i zamijeniti postojeća stolarija energetski učinkovitijom, u skladu s uvjetima Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine. Promijenjen će biti i postojeći sustav grijanja iz plinskog na sustav primjene dizalice topline s ventilokonvektorima te osiguravanjem zdravih klimatskih uvjeta sanacijom vlage u objektu, a uredit će se i fasada.

Obnavlja se i Etno kuća

U idućem razdoblju energetski će biti obnovljen i pomoćni objekt Samoborskog muzeja, tzv. Etno kuća, za što su odobrena sredstva iz EU fondova u iznosu od 155.000 eura. Planirani radovi obuhvaćaju izvedbu toplinske izolacije stropa prema negrijanom tavanu, toplinsku izolaciju poda, zamjenu postojeće stolarije energetski učinkovitijom prema uputama Konzervatorskog odjela, uvođenje dizalice topline zrak/voda i osiguranje zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta sanacijom vlage.

Nakon završetka radova smanjit će se godišnja potrebna energija za grijanje za 21,67 posto te godišnja primarna energija za 70,53 posto. Istodobno, provedbom mjera energetske obnove predviđeno je i smanjivanje godišnje emisije CO2 za 77,94 posto. 

Uređuju se parkovi i igrališta na području Samobora Samobor U novom ruhu zasjat će igralište u Langovoj, ali i Gradni, Rudama... storyeditor/2024-05-18/Gradonacelnica_i_zapovjednik_DVD-a_Rude.jpg Namijenjeno za gašenje požara raslinja na otvorenom prostoru Novo vozilo stiglo u DVD Rude, blagoslovio ga velečasni Darko Banfić storyeditor/2024-05-13/Josipa_Milakovic__Petra_Skrobot.jpg Svečano otvorenje u Molvicama U novoizgrađeni moderni vrtić upisano je više od 50 mališana