Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Veliki projekt

Počela realizacija Aglomeracije Dubrovnik vrijedna 881 mil. kuna

Aglomeracija za Dubrovnik
1/4
Foto: Grad Dubrovnik
Ugovorena dodjela bespovratnih sredstava za EU projekt razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik

Realizacija projekta Aglomeracije Dubrovnik započela je potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik”. Projekt je vrijedan 881,208.682 kn, a ugovore su potpisali ministar  gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

JASPERS ODOBRIO 881 MILIJUN KUNA ZA AGLOMERACIJU DUBROVNIK Najveći infrastrukturni zahvat u povijesti Grada

– Ovo je možda jedan od najvažnijih dana u mandatu ove gradske uprave. Više puta smo isticali koliko je važno koristiti EU sredstva za podizanje kvalitete života naših sugrađana. Na to sigurno utječe kvalitetna vodoopskrbna i kanalizacijska mreža, ali posebno i novi uređaj za obradu fekalnih voda na području Petke koji će spriječiti da se u budućnosti zatvaraju plaže zbog izljeva kanalizacije. To je ključ za destinaciju kao što je Dubrovnik za pružanje kvalitetne usluge na svim razinama. Upravo to projekt aglomeracije rješava – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković i istaknuo kako je ova gradska uprava korištenje EU fondova za razvoj grada zacrtala kao svoj cilj.

Foto: Grad Dubrovnik

Više od milijardu kuna

– Nakon potpisivanja ovog ugovora možemo se pohvaliti da smo ugovorili više od milijardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava u mandatu od tri i pol godine ove gradske uprave, od kulturne baštine, preko dječjih vrtića i škola do uskoro Lapadske obale i aglomeracije – kazao je Franković i zahvalio Vladi RH na stalnom praćenja potreba grada. 

Provedba projekta, između ostalog, obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Dubrovnika. Dijelove projekta predstavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, kroz film koji prikazuje cjelokupan obuhvat. Svi su natječaji već pripremljeni i narednih će dana biti objavljene javne nabave za izvođače radova. Dalje se očekuje odabir izvođača, potpisivanje ugovor i početak radova. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, napomenuo je i da će se kroz ovaj projekt obaviti povrat sredstava uloženih za uređaj za ultrafiltraciju u Komolcu te će se i ta sredstva moći ponovno reinvestirati u ovaj projekt.

GOTOVO IDEJNO RJEŠENJE Dogodine potpuna obnova i rekonstrukcija parka u Pilama

Strpljenje građana

– Bit će to zahtjevan posao, koji podrazumijeva i kopanje 70- ak kilometara novih cjevovoda, izgradnju 15-ak crpnih stanica, četiri vodospreme. Tražit će to i strpljenja građana, ali će u konačnici podići kvalitetu života, omogućiti trajnu zaštitu mora i mogućnost održivog razvoja – istaknuo je Đuroković. Ministar Ćorić je istaknuo kako kao ministar ima 880 milijuna razloga za zadovoljstvo činjenicom da će Dubrovnik ovime trajno riješiti probleme vodoopskrbe i odvodnje.

Projekt obuhvaća 40 kilometara vodoopskrbe i 31 kilometar odvodnje

Projektom aglomeracije obuhvaćena su i ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor,Rožat, Sustjepan i Šumet. Projektom je planirano više od 40 km radova na modernizaciji sustava vodoopskrbe i 31 km radova na sustavu javne odvodnje, izgradnja novih crpnih stanica, vodosprema i drugih objekata te izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Pročistač pitke vode već je izgrađen, a trošak izgradnje će se refinancirati putem projekta aglomeracije.