Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec 510 pregleda
Plaćanje u roku dva dana

Počeo otkup pšenice: mlinarske tvrtke nude od jedne do 1,20 kuna

Čakovečki mlinovi počeli s otkupom pšenice
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Za vrijeme prihvata pšenice privremeno će se u Čakovcu regulirati i promet oko mlina. Kolona vozila koja čekaju za istovar pšenice se formira u ulici Žrtava fašizma i u Mlinskoj ulici od Buzovca prema mlinu, a iz Gajeve i Novakove ulice se neće moći ulaziti u kolonu

Tvrtka Čakovečki mlinovi počela je jučer, u srijedu, otkupljivati ovogodišnji urod pšenice koji će potrajati sve do popunjenja silosnih kapaciteta, a najkasnije do 15. kolovoza. Otkup će se obavljati sukladno Kodeksu o otkupu žitarica i uljarica, a tvrtka proizvođačima nudi 1,20 kuna za kilogram prve klase, 1,10 za drugu i kunu za treću, uz odbitak jedan posto ulaznog kala. Prošle godine ta je tvrtka prvu klasu plaćala 1,10 kuna, drugu kunu, a treću 90 lipa. Čakovečki mlinovi će seljacima pšenicu na žiro račune isplatiti u roku od dva dana.

- Pšenica koja se prima mora biti zdrava, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima, podobna za uporabu u mlinskoj industriji za proizvodnju ljudske hrane. Neće se primati pšenica s proteinom manjim od 10,5 posto, vlagom iznad 21 posto, niti s primjesama iznad šest posto - ističe član uprave Nino Varga.

Za vrijeme prihvata pšenice privremeno će se u Čakovcu regulirati i promet oko mlina. Kolona vozila koja čekaju za istovar pšenice se formira u ulici Žrtava fašizma i u Mlinskoj ulici od Buzovca prema mlinu, a iz Gajeve i Novakove ulice se neće moći ulaziti u kolonu.

Tvrtka Granolio objavila je da proizvođačima nudi 1,10 kuna za prvu klasu, 1,05 za drugu i jednu kunu za treću klasu. Klasa se određuje prema postotku proteina, a to je svrstavanje zrnja u razrede uvedeno kodeksom 2014. godine. Pšenica prve klase ne smije imati manje od 14 posto proteina. Prošle godine seljaci su se žalili da je bilo malo pšenice prve klase, a uskoro će se vidjeti kakav će urod biti ove godine