Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Lijepo vrijeme omogućilo radove po gradskim naseljima

Početkom travnja počinje gradnja pješačke staze sve do Petrovine

Foto: Grad Velika Gorica
Radnike u Velikoj Buni obišao je i v. d. gradonačelnika Krešimir Ačkar

Iako građevinska “sezona” službeno još nije počela, djelatnici velikogoričkog Komunalca i više su nego dobro iskoristili razdoblje lijepog te relativno toplog vremena. Početkom ožujka, naime, počeli su s asfaltiranjem ulica po gradskim naseljima. Među prvima na redu je bilo saniranje ceste u Velikoj Buni, a Komunalci su, među ostalim, i aktivni na drugim brojnim gradilištima. Vrijedne radnike u Velikoj Buni obišao je i v.d. gradonačelnika, Krešimir Ačkar.

Tekuća godina rekordna u Gunji kada je riječ o asfaltiranju ulica Do kraja 2022. sve će ulice biti asfaltirane

Pješaci će biti sigurniji

– Lijepo vrijeme koristimo za asfaltiranje ulica na širem području grada. U Velikoj Buni novim asfaltom presvlači se ulica Tudina, u dužini od 250 metara, te ulica Franje Grđana, u dužini od 150 metara – rekao je Ačkar.

U tijeku su i intenzivni radovi na izgradnji prijeko potrebnog nogostupa u Rakarju. Pripremni radovi u Rakarskoj su već počeli te će stanovnici ove gradske četvrti uskoro dobiti uređeni nogostup.

– U dužini od 320 metara asfaltirat će pak i nogostup od Gradske dvorane do Ilovnjaka te tamo spojiti na već postojeći dio za pješake. To će podići razinu sigurnosti u prometu u ovom dijelu grada, a vrijednost radova iznosi 375.000 kuna. Trebali bi biti gotovi do 15. ožujka – izjavio je v.d. gradonačelnika.

ULICA BJELOŠEVCI Sanacija i asfaltiranje počinje već na proljeće

Početkom idućeg mjeseca počinje i gradnja pješačke staze do Petrovine. Staza je planirana na dijelu Gradićke ulice – od Dalmatinske, preko oteretnog kanala Sava – Odra i do mosta. Pa zatim i preko lateralnog kanala do ulaza u Petrovinu.

– Dužina staze je 360 metara, a širina dva metra te ima i zaštitni pojas od pola metara. Specifičnost radova je da staza prolazi kroz oteretni kanal te je potrebna dodatna zaštita pješačke staze kako se ista ne bi uništila u slučaju puštanja vode u kanal – objasnili su iz Grada.

Radovi će, dodaju, uključiti i proširenje otvora u samom nasipu, o čemu je vd.d. gradonačelnika Ačkar, već razgovarao predstavnicima Hrvatskih voda. Poseban naglasak, podsjetimo, u proračunu Velike Gorice za tekuću godinu je za rekonstrukciju, odnosno obnovu, održavanje i izgradnje novih prometnica, za što se planira izdvojiti rekordnih 41,5 milijuna kuna.

UREĐENJE ULICE PREDUVJET Projekt novog mezarja vrijedan je tri milijuna kuna

Nova staza za pedaliranje

Što se pak biciklističke infrastrukture tiče, nedavno je više 5,4 milijuna kuna odobreno Gradu za projekt biciklističke staze koja će spojiti Veliku Goricu i Staro Čiče.

Riječ je o projektu kojim će se staza urediti na trasi stare ceste kod radara. Projekt se sufinancira iz kohezijskog programa s 85 posto, odnosno 5,417.677,52 kuna, dok će se preostalih 956 tisuća kuna osigurati iz gradske blagajne. – U sklopu spomenutog projekta predviđena je gradnja nove biciklističke staze s javnom rasvjetom dužine 3115 metara između Velike Gorice i Starog Čiča, odnosno uz jezero Vukovina i stari radar. A time se nastoji, između ostalog, riješiti problem nastajanja divljih deponija na tom području. Predviđeno je i postavljanje ukupno 61 rasvjetnog stupa na postojećoj stazi između Velike Gorice i Velike Mlake koja je dužine 2840 metara – poručio je Krešimir Ačkar.