Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
split

Podijeljena mišljenja o privremenom premještanju autobusnog kolodvora na splitsko područje Kopilice

Ovi autobusi imaju smanjen štetni utjecaj CO2 i drugih izravnih zagađivača iz ispuha na okoliš
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Splitski dogradonačelnik Nino Vela je rekao kako se prometno opterećenje u tom gradu u ljetnim mjesecima svake godine povećava i do deset posto u odnosu na prethodnu godinu te se moralo tražiti privremeno rješenje kako bi se rasteretile prometne gužve u ljetnim mjesecima

Na tribini posvećenoj privremenom premještanju autobusnog kolodvora sa splitske istočne obale na područje Kopilice u sjevernom dijelu grada, predstavnici arhitekta su osporavali potrebu tog privremenog premještanja, dok su predstavnici Gradske uprave branili privremeno premještanje ističući da se tako rasterećuju velike prometne gužve u tom gradu ljetnim mjesecima.

Ovi autobusi imaju smanjen štetni utjecaj CO2 i drugih izravnih zagađivača iz ispuha na okoliš kupnja vozila SUFINANCIRANA iz kohezijskog fondA EU Split dobiva 34 nova autobusa prilagođena potrebama osoba s invaliditetom

Ovu je tribinu organiziralo Društvo arhitekata Splita čiji je predsjednik Goran Žuvela kritizirao odluku gradskih vlastiti da autobusni kolodvor privremeno premjesti s istočne obale na područje Kopilice.

- Privremeno premještanje autobusnog kolodvora na područje Kopilice nema ni stručni ni društveni legitimitet - istaknuo je Žuvela.

Splitski dogradonačelnik Nino Vela je rekao kako se prometno opterećenje u tom gradu u ljetnim mjesecima svake godine povećava i do deset posto u odnosu na prethodnu godinu te se moralo tražiti privremeno rješenje kako bi se rasteretile prometne gužve u ljetnim mjesecima.

- Premještanje autobusnog kolodvora na područje Kopilice je privremeno rješenje koje radimo istodobno s aktivnostima koje se odnose na trajno prometno rješenje u Splitu u studiji Masterplan - istaknuo je Vela. Kako je najavljeno iz splitske Gradske uprave, Nacrt te studije, odnosno Masterplan za područje Istočne obale (gdje je sad Autobusni kolodvor) i Kopilice (gdje će ga se privremeno premjestiti) bit će javno predstavljen u ponedjeljak, 18. ožujka.

Na prisegi novim pripadnicima bojne "Pauci" uručene crvene beretke simbol snage, hrabrosti, časti i ponosa Split: Na prisegi novim pripadnicima bojne 'Pauci' uručene crvene beretke

Predsjednik Društva arhitekata Split Žuvela je, oponirajući Veli, istaknuo kako je privremeno premještanje autobusnog kolodvora nepotrebno s obzirom na to da se istodobno izrađuje i prometna studija za splitsko područje, to jest Masterplan.

- Privremeno premještanje autobusnog kolodvora na područje će degradirati Materplan koji je vrlo važan za Split. O tom će se Masterplanu voditi javna rasprava a nakon koje ćemo odbiti kvalitetan dokument za strateško rješavanje problema prometa u Splitu - kazao je Žuvela.

Ugovori koji reguliraju privremeno premještanje autobusnoga i željezničkog kolodvora s Rive u Kopilicu, čime će se rasteretiti velike prometne gužve u splitskoj Trajektnoj luci, potpisani su 12, prosinca 2018. godine u promotivnoj vožnji vlakom između Kopilice i željezničkog kolodvora, a u njoj je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zaražena stabla treba usitniti i spaliti sanacija marjana Policija će kažnjavati one koji uđu u zonu sječe šume