Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca

Poduzetnici ocijenili da je Bjelovar jedan od najboljih gradova za rad

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Prosječna ocjena gradske/općinske vlasti prema mišljenju HUP-ovih poduzetnika za poticanje poduzetništva i poduzetničke klime je “slabašna dvojka” (prosjek 2.3), ističu iz HUP-a. Kao iznimke izdvajaju gradove Bjelovar, Viroviticu, Svetu Nedelju i Općinu Lokve, koji su dobili visoke prosječne ocjene.

Hrvatski su poduzetnici procijenili da je Bjelovar jedan od najboljih gradova za njih, potvrdilo je istraživanje koje je provela Hrvatska udruga poslodavaca. Naime, HUP je u svibnju proveo istraživanje među svojim članicama s ciljem ispitivanja očekivanja poduzetnika od predstavnika lokalne i regionalne samouprave u sljedećem razdoblju.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju pozitivan trend U Zagrebačkoj županiji prosječna mjesečna plaća za ožujak iznosila je 7200 kuna

Odazvalo se 200 tvrtki

Istraživanju se odazvalo gotovo 200 tvrtki iz cijele Hrvatske, koje zapošljavaju više od 14.000 djelatnika. Članovi HUP-a izdvojili su i tri najvažnije stvari koje općinska/gradska vlast mora odmah učiniti za poticanje oporavka poduzetništva, a na prvom je mjestu racionalizacija troškova i broja zaposlenih u javnoj upravi, za što se izjasnilo 47 posto ispitanika, a Grad Bjelovar to je već ispunio ne zaposlivši nijednu novu osobu u posljednje četiri godine, iako je nekolicina djelatnika otišla u mirovinu. Na drugom je mjestu ukidanje administrativnih opterećenja i komunalnih nameta, što ističe 44 posto ispitanika, a na trećem ukidanje ili smanjenje prireza i drugih davanja, za što se izjasnilo 41 posto poduzetnika. Prosječna ocjena gradske/općinske vlasti prema mišljenju HUP-ovih poduzetnika za poticanje poduzetništva i poduzetničke klime je “slabašna dvojka” (prosjek 2.3), ističu iz HUP-a. Kao iznimke izdvajaju gradove Bjelovar, Viroviticu, Svetu Nedelju i Općinu Lokve, koji su dobili visoke prosječne ocjene.

– Nema bolje poruke za privlačenje investicija od toga da i sami poduzetnici vide Bjelovar kao grad koji ima dobru poduzetničku klimu. Čestitam i kolegama Dariju Zurovcu i Davoru Nađiju. Pred nama je sad strateški cilj da sagradimo najveću novu poslovnu zonu u ovom dijelu Hrvatske, odmah do brze ceste, za koju smo prije nekoliko tjedana dobili od države 80 ha zemljišta. Uskoro počinjemo s projektiranjem. Nastavljamo dalje istim tempom. Drago mi je da su to prepoznali i građani i poduzetnici – kazao je gradonačelnik Hrebak.

Podsjetimo, otkako je počeo prvi mandat gradonačelnika Hrebaka, Bjelovar se, između ostalog, opisuje kao tax free grad, grad u kojem startupi mogu pronaći besplatan prostor za rad, a ukinut je i prirez. Također, da bi povezanost sa Zagrebom bila što bolja, ove jeseni, točnije krajem rujna, započinje gradnja posljednjih 12 kilometara brze ceste prema Bjelovaru. Radovi će trajati od dvije do dvije i pol godine, a cesta će biti u neposrednoj blizini nove poslovne zone Veliko Korenovo koja će se u konačnici prostirati na čak 80 hektara.

Za projekt “Živjeti zdravo” Grad Bjelovar osigurao i ploče s javnozdravstvenim porukama Grad dobio opremu za hodačke staze, uređen i Trg Antuna Gustava Matoša

Izabran izvođač radova

– Nakon nekoliko žalbi koje su usporile radove na brzoj cesti, konačno je izabran izvođač radova. Dobili smo službenu informaciju iz Hrvatskih cesta da nije bilo nikakve žalbe. Uskoro ćemo ja kao gradonačelnik, vodstvo Hrvatskih cesta i novi župan održati sastanak vezano uz još neke stvari koje se trebaju napraviti u suradnji s lokalnom samoupravom, a koje se tiču ubrzavanja ovih završnih procesa – najavio je gradonačelnik Hrebak.