Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
sisak

Pomama za upis u zanimanje tehničara za razvoj igara: Za 20 mjesta stigle 203 prijave

1/3
Foto: Večernji list
Kurikulum je dio projekta vezanog uz Poduzetnički inkubator PISMO, koji je specijaliziran za razvoj video igara

Čak 203 prijave iz svih dijelova Hrvatske stiglo je u prvih 24 sata za upis u prvi razred jedinstvenog srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj – tehničara za razvoj igara u Sisku. Riječ je o zanimanju koji se po prvi puta u Hrvatskoj upisuje i za kojeg se pretpostavilo kako će izazvati veliko zanimanje. 

Školski obrok Fond europske pomoći za najpotrebitije Sisak nastavlja projekt 'Zdravi objed svima II' za 1373 učenika

„Od 203 zaprimljenih prijava za 51-nog osmaša je ovo prioritetno zanimanje. Mislim da bi mogli upisati komotno pet razreda, koliki je interes, no upisujemo  samoj jedan razred s 20 učenika.“ – kazuje nam ravnatelj Tehničke škole Sisak dipl. Ing. Davor Malović. Kako ističe prijave su gotovo iz svih dijelova Hrvatske, no ima dojam kako je ipak moglo biti i dodatnih prijava van Siska, ali je problem smještaj jer Sisak još nema učenički dom.

„Upisivat ćemo od sada svake godine jedan razred, a plan je da kad iz naše škole izađu prvi maturanti bude uspostavljen sveučilišni studij programera za gaming industriju oko čega se već vode razgovori. Tako da to bude zaokružena priča, da se učenici mogu dalje obrazovati ako žele.“ – napominje Malović. 

u gradskom proračunu za stipendije osigurano 600.000 kuna Grad Sisak stipendira stotinu studenata, među kojima i 32 nova

Učenici će u prvom razredu imati predmete osnove programiranja, osnove računala, grafika u videoigrama, teorija razvoja videoigara, dok u drugome razredu prelaze na predmete kao što su operacijski sustavi, osnove elektrotehnike, uvod u računalne mreže, metode i tehnike izrade grafičkih elemenata u videoigrama, projektiranje i timska kolaboracija. U zadnje dvije godine školovanja učit će, među ostalim, napredne tehnike razvoja videoigara, 3D modeliranje, teksturiranje i animiranje, projektni razvoj videoigara, zatim predmete digitalna logika, proizvodnja kompetitivnih videoigara, vizualne efekte u videoigrama i na kraju marketing i monetizaciju videoigara.

više od 200 udruga Grad Sisak podupire civilne udruge davanjem prostora za rad

Kurikulum za novi program osmislili su stručnjaci iz Simore, razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, koji provode i edukaciju nastavnika. A kurikulum je dio projekta vezanog uz Poduzetnički inkubator PISMO, koji je specijaliziran za razvoj video igara. U sklopu projekta uveden je engleski jezik u vrtiće, za osnovnoškolce su organizirane informatičke radionice, dok su provedeni i tečajevi izrade video igara koji su već izrodili sa start upovima smještenim u obnovljenim zgradama koji služe kao poduzetnički inkubator. 

Tehnička škola Sisak je, inače, popunila već i sve ostale smjerove koje imaju, a jedino je ostalo nekoliko slobodnih mjesta za ekološkog tehničara.