Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč 488 pregleda
Visoki indeks razvijenosti

Poreč u top 5 najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj

Poreč
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
U top 5 najrazvijenijih gradova Hrvatske uvrstio se i Poreč, utvrđeno je Fininom analizom financijskih rezultata poslovanja poduzetnika za 2015. godinu

Sa 132,32 posto Poreč je od sveukupno 556 hrvatskih gradova i općina, zajedno s njih još 25 svrstan u najvišu skupinu prema indeksu razvijenosti, u kojoj se nalaze samo općine i gradovi čija je vrijednost indeksa razvijenosti viša od 125 posto. Tome je pridonijelo 1279 poduzetnika koji imaju sjedište u Poreču i koji su tijekom 2015. godine ostvarili 4,2 milijarde kuna prihoda, što je porast od 10,8% u odnosu na godinu ranije, priopćili su iz Grada Poreča.

Tijekom 2015. prihod po zaposlenom bio je 565 tisuća kuna, odnosno, 58 tisuća kuna više u odnosu na 2010 godinu. Svaka šesti radnik u Istri zaposlen je upravo u Poreču, u kojem su zaposlene sveukupno 7464 osobe, a prosječna je plaća 5.359 kuna, što je 942 kune više u odnosu na prosječnu plaću obračunatu u 2011. godini te više od istarskog i hrvatskog prosjeka. Neto dobit poduzetnika grada Poreča u 2015. godini povećana je za 29,5% u odnosu na 2014. godinu.

Od ukupno 41 općine i gradova Istarske županije, prema ostvarenoj neto dobiti grad Poreč je na 2. mjestu, a od 556 općina i gradova Republike Hrvatske zauzeo je 8. mjesto, čime je 2015. godina bila uspješna za poduzetnike grada Poreča jer je povećana produktivnost rada po zaposlenom, ekonomičnost, rentabilnost prometa, rentabilnost ukupne imovine, te rentabilnost vlastitog kapitala, zaključuje su u analizi FINA-e.

Grad Poreč je 2015. godinu završio i u proračunskom plusu te uz Mali Lošinj, Crikvenicu, Bakar i Beli Manastir čini top 5 hrvatskih gradova sa suficitom u proračunu, koji je iznosio 911 kuna suficita po stanovniku.

- Proračunski plus je rezultat stručnog i kvalitetnog planiranja, ali i racionalnog i odgovornog trošenja proračunskih sredstava, pri čemu se uvijek posebno vodi računa da se za stanovnike našeg grada osigura najviši nivo javnih usluga. Također, uvijek se vodi računa o zadržavanju standarda javnih potreba građana, osobito u segmentu socijalnih prava i zdravstvene zaštite, ali i visokog komunalnog standarda uređenja našeg grada. Ipak, svjesni da bez ulaganja nema napretka, u novom proračunu osigurana su sredstva za važna investicijska ulaganja poput izgradnje škola u Žbandaju i Finidi, uređenje gradskog kupališta, dovršetka EU projekta Poreč i ostalo- poručuju iz gradske uprave.