Izbornik
Naslovnica Gradovi
Jedinstven program i ugođaj

Posebna atrakcija gonič gusaka, veprovi, sokolovi, sove, zmije...

Renato Labazan naglasio je kako je Renesansni festival najveća turističko-povijesna manifestacija u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Ovogodišnja Renesansa održat će se od četvrtka do nedjelje. Svaki je festival tematski određen, tako će biti i ovaj. Jednom su to putujući trgovci, drugi put tortura, a ovaj put – životinje

Idući je vikend Renesansni festival u Koprivnici, atraktivna turistička manifestacija jedinstvenog programa i ugođaja koja svake godine na gradske bedeme privuče desetke tisuća ljudi.

Ovogodišnja Renesansa održat će se od četvrtka do nedjelje. Svaki je festival tematski određen, tako će biti i ovaj. Jednom su to putujući trgovci, drugi put tortura, a ovaj put – životinje.

Jedinstvena priča
Na festivalu kojeg je Hrvatska turistička zajednica proglasila najboljim u Hrvatskoj opet će nastupati nekoliko stotina vitezova, putujućih trgovaca, gubavaca, dvorskih luda, glazbenih skupina koji će izvoditi renesansnu glazbu, obrtnika, vlasnika i goniča životinja.

Posebna atrakcija opet će biti francuski gonič gusaka koji je prije nekoliko godina već oduševio publiku na koprivničkim bedemima. Posjetitelji će na festivalu moći vidjeti i veprove, sokolove, sove, zmije, zečeve i brojne domaće životinje.

Prošli je tjedan na konferenciji za novinare festivalski program predstavio direktor gradske turističke zajednice i idejni tvorac manifestacije Renato Labazan. On je naglasio kako je Renesansni festival najveća turističko-povijesna manifestacija u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi te podsjetio da festival, za razliku od svih drugih, posjetitelje ne privlači atraktivnim koncertima domaćih zvijezda, već posebnom, jedinstvenom pričom.

Labazan se nada kako će organizatore i posjetitelje u ta četiri festivalska dana poslužiti vrijeme. A za sve drugo pobrinulo se više od stotinu ljudi iz organizacije koji su marljivo pripremali sve potrebno za jedinstveni ugođaj.

Potvrdio je i kako će cijene ulaznica biti nešto veće nego lani: prvog dana manifestacije, u četvrtak, ulaz je slobodan; u petak je cijena ulaznice 3 eura, a u subotu i nedjelju 5 eura.

– Imamo europsku manifestaciju i europske troškove, a cijene ulaznica su balkanske, našalio se Renato Labazan.

Željko Oroš iz Udruge za zaštitu i uzgoj malih životinja Podravina najavio je kako će na festivalskom prostoru biti mnogo životinja te će se napraviti igralište za djecu sa životinjama koje će, dakako, biti pod strogim nadzorom vlasnika.

Nema plastike
Dragutin Jeđud iz Udruge Anno domini Koprivnica najavio kako na festival opet dolazi mnogo njihovih prijatelja iz brojnih europskih zemalja. Iz sponzora Carlberga najavili su Pan renesansni vlak koji će u subotu krenuti iz Zagreba na Renesansni festival u Koprivnicu. Prva postaja će biti koprivnička pivovara Carlsberg u kojoj će gosti moći i kušati pivo. Nakon toga, moći će uživati u Renesansi.

Tu je tradicionalno i Podravka čiji će kuhari još jednom pripremiti kraljevsku gozbu onako kako se to nekoć radilo u renesansi. Posebna atrakcija za posjetitelje opet će biti pivo i vino spravljeno od koprive koje će se piti iz posebno izrađenih krigli.

Kao podsjetnik, na Renesansnom festivalu nema plastike. Sve je u duhu tog davnog vremena koje će opet biti oživljeno na koprivničkom festungu.

Održava se svake godine prije početka korizme kada se u Oristanu, gradu koji ima oko 40.000 stanovnika, okupi oko 100.000 gostiju Igra ima i karnevalski dio Sardinijska Sartiglia, stara 700 godina, i Alka umrežuju viteške igre Zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar SLATINA Slatina u sve tri generacije može očekivati više od sto studentica Načelnik Općine Gunja Ante Gutić OPĆINA GUNJA Prvi put imat ćemo vrtić, ali gospodarstvo je najveći problem