Izbornik
Naslovnica Županije
Igra ima i karnevalski dio

Sardinijska Sartiglia, stara 700 godina, i Alka umrežuju viteške igre

Održava se svake godine prije početka korizme kada se u Oristanu, gradu koji ima oko 40.000 stanovnika, okupi oko 100.000 gostiju
1/3
Foto: SDŽ
Župan je naglasio potrebu zajedničkog djelovanja Sartiglie i VAD-a na umrežavanju te stvaranju Klastera mediteranskih organizatora viteških igara s područja Istre, SDŽ-a, Sardinije, Grčke, Francuske i Španjolske

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban primio je u uzvratnom posjetu Massimiliana Sanna, gradonačelnika talijanskog grada Oristana, Antonia Sannu i Luigija Cozzolija, predstavnike organizacije Sartiglia iz Oristana i njihove suradnike koji su i ove godine u Sinju pratili Sinjsku Alku.

S njima su na prijamu bili i Dinko Bošnjak, zamjenik predsjednika Viteškog alkarskog društva Sinj i don Josip Dukić, profesor splitskog KBF-a i član Viteškoga alkarskog društva Sinj. Kasnije se razgovoru priključio i rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić.

Povezani gostoprimstvom
– Čast mi je i zadovoljstvo biti domaćinom našim dragim prijateljima sa Sardinije, gradonačelniku Oristana, načelniku Osija, predstavnicima viteške igre Sartiglie i viteške igre Giostre di Zante iz Grčke i svima vama koji ste zajedno s nama pratili 308. Sinjsku alku – kazao je u dobrodošlici župan Boban te je uputio čestitke organizatorima VAD-a za izvrsnu organizaciju Alke u ekstremnim uvjetima, koja je završila pobjedom alkara Ive Zorice kojemu je na viteškom držanju i sjajnoj pobjedi župan čestitao u Tripalovu dvoru u Sinju.

– Ono što nas posebno povezuje, na što možemo biti jednako ponosni i mi i naši današnji gosti jest srdačnost gostoprimstva koja se osjeti svugdje na svakom koraku, kod organizatora i cijeloga puka kako sinjske krajine, tako i Oristana u kojemu se održava viteška igra Sartiglia. Prigodom posjete Sardiniji, svi mi smo se osjećali doma te želim da se i vi svi tako osjećate u Gradu Sinju i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Normalno je da se iz takvog prijateljskog odnosa razvijaju drugi oblici suradnje, od suradnje naših sveučilišta, na području znanosti, školstva i kulture, do suradnje u gospodarstvu, navlastito u području turizma, razvoju poljoprivrede i stočarstva i izgradnji lučke infrastrukture. Posebno naglašavam potrebu zajedničkog djelovanja uprava Sartiglie i VAD-a na umrežavanju sličnih europskih društava i organizacija, te stvaranju Klastera mediteranskih organizatora viteških igara s područja Istre, Splitsko-dalmatinske županije, Sardinije, Grčke, Francuske i Španjolske – rekao je župan Boban, podsjećajući na nedavno viđeno ogromno zanimanje za Sinjsku alku građana Beča, Gradišćanskih Hrvata i svekolike austrijske javnosti, prigodom posjeta sinjskih alkara gradu Beču.

Nakon župana Bobana gostima je dobrodošlicu zaželio potpredsjednik VAD-a, načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak, koji je u više navrata nazočio viteškom natjecanju Sartiglii i Periglii. On je, kao i župan Boban, posebno zahvalio don Josipu Dukiću, profesoru na KBF-u Split i članu uprave VAD-a na svemu što čini u pravcu kvalitetnijeg povezivanja naših dvaju regija i naših dviju viteških manifestacija.

U ime gostiju govorio je gradonačelnik Oristana Massimilliano Sanna koji je kazao da se u Hrvatskoj, u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Gradu Sinju osjećaju uistinu kao doma.

Tradicija i kultura
– Povezuju nas tradicija, kultura i povijest kao dobar temelj za buduću suradnju na svim drugim područjima. Stoga se slažem sa županom Bobanom da trebamo učvršćivati veze svih uprava viteških društava, ne samo iz Italije i Hrvatske nego i drugih mediteranskih zemalja. Brojne su mogućnosti suradnje naših jako sličnih regija te ćemo, siguran sam uskoro vidjeti konkretne rezultate takve suradnje. Naša viteška igra Sartiglia je stara 700 godina, a sljedeće godine slavimo 10 godina prijateljstva i suradnje s VAD-om, što ćemo na poseban način obilježiti – kazao je Sanna.

Luiggi Cozzoli, član uprave Sartiglie je u izjavi za novinare izrazio radost zbog nastavljanja suradnje VAD-a i Sartiglie, pozivajući sve na sljedeću Sartigliu u Oristano u Sardiniji.

Sartiglia je viteška igra koja se odigrava više od 700 godina. Najdugovječnija je i najmasovnija koja se održala na tlu Europe do današnjih dana. Održava se svake godine prije početka korizme kada se u Oristanu, gradu koji ima oko 40.000 stanovnika, okupi oko 100.000 gostiju koji žele vidjeti to viteško natjecanje. Uz natjecateljski, igra ima i karnevalski dio. Povorka na Sartglii je impresivna, u njoj sudjeluje 120 konjanika koji su obučeni u sardinijske nošnje i svi nose jednake maske na licima.

Zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar SLATINA Slatina u sve tri generacije može očekivati više od sto studentica Vinkovci Vinkovci Mladima će sufinancirati najamninu sa 120 ili 180 eura mjesečno Vrijednost dječjeg vrtića Bajer procijenjena je na 3,9 milijuna eura, a vrtića Herešin na 0,79 milijuna eura Koprivnica Otvorene ponude – za dva nova vrtića traže oko 6 milijuna eura