Izbornik
Naslovnica Gradovi
Građani će se poticati da aktivnije sudjeluju u prelasku na obnovljivu energiju

Postavljaju se tri nove solarne elektrane na javne zgrade

Uz energetske obnove javnih zgrada u planu su i tribine za građane na temu obnovljivih izvora energije, osobito solarne energije
Foto: Zaprešić
Grad Zaprešić će imati ukupno četiri instalirane fotonaponske elektrane na javnim objektima, s obzirom na to da je prije jedna postavljena na sportskoj dvorani

U sklopu projekta "Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju" u tijeku je postavljanje solarnih elektrana na zgrade Dječjeg vrtića Vrtuljak, Osnovne škole Ljudevita Gaja i Gradske uprave.

0,5 posto energije iz sunca
Projekt, koji ima cilj povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije, financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". Nositelj projekta je Istarska županija, a uz Zaprešić, partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec i Ivanić-Grad te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway. Vrijednost aktivnosti koje se odnose na Grad Zaprešić iznosi 285.000 eura. Fotonaponska elektrana Gradske uprave Grada Zaprešića bit će ukupne priključne snage u smjeru predaje u mrežu 71,42 kW, Dječjeg vrtića Vrtuljak 85,60 kW, a Osnovne škole Ljudevita Gaja 74,78 kW.

– Po provedbi ovog projekta Grad Zaprešić će imati ukupno četiri instalirane fotonaponske elektrane na javnim objektima, budući da je prije jedna postavljena na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića – kažu u Gradu Zaprešiću koji će, kako je naglašeno, nastaviti kroz razne aktivnosti davati svoj doprinos energetskoj tranziciji na više polja, uz energetske obnove javnih zgrada u planu su i tribine za građane na temu obnovljivih izvora energije, osobito solarne energije.

Unatoč bogatom potencijalu solarne energije u Hrvatskoj, u ukupnom energetskom miksu Hrvatske tek je oko 0,5 posto električne energije iz sunca. Građani će se, kako piše u projektu, poticati da aktivnije sudjeluju u prelasku na obnovljivu energiju putem informativnih aktivnosti o solarnoj energiji za kućanstva u gradovima partnerima projekta. Povećat će se, nadalje, ekonomičnost i pojednostaviti proces ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem Hrvatske uz pomoć preporuka za optimizaciju ulaganja.

Pogled prema 2050.
– "Dobra energija – SEET" pridonosi ostvarenju ciljeva Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050., Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Hrvatsku i plana Europske unije za zelenu tranziciju "Spremni za 55%" – napominju provoditelji projekta.

Uručena su priznanja najzaslužnijim stanovnicima koji su svojim radom i zalaganjem u zajednici doprinijeli razvoju općine Korak do realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta Vetma: Godina iza nas je godina rekordnog proračuna! U prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Passa od više od 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini Jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni Dubrovnik Pass Rekordni prihodi jedinstvene ulaznice Dubrovnik Passa Samobor novo igralište Krenula gradnja najmodernijeg parka u samoborskom južnom naselju