Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
EUROPSKI PROJEKT

Potpisan ugovor za dogradnju Medicinske škole u Bjelovaru

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Projekt Regionalnog centra kompetentnosti sastoji se od dva projekta.

Počinje dogradnja Medicinske škole Bjelovar u sklopu europskog projekta Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu. Upravo je ovih dana, u nazočnosti bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, potpisan ugovor s izvođačem radova AB gradnjom d.o.o., koja će Medicinsku školu Bjelovar dograditi za 18,6 milijuna kuna, odnosno 900 tisuća kuna manje od procijenjene vrijednosti radova. Europski projekti Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole Bjelovar ukupno su vrijedni 62,5 milijuna kuna, a dogradnja Medicinske škole samo je dio tog projekta.

OSVJETLJAVANJE Javna rasvjeta postavlja se trenutačno u Lazu II te u Ulici Laz X

Poticanje izvrsnosti

Medicinska škola Bjelovar nadogradit će se za gotovo 2000 četvornih metara novog prostora u koji će biti smješteno 8 kabineta od kojih dio čini simulacijski centar, 2 laboratorija, 2 specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije. Realizacijom projekta Medicinska škola Bjelovar postat će centar obrazovanja u zdravstvu u ovom dijelu Hrvatske, a naglasak će biti na poticanju izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Projekt Regionalnog centra kompetentnosti sastoji se od dva projekta. Prvi je vrijedan 33,4 milijuna kuna, a 30 milijuna kuna dolazi iz europskih sredstava dok su ostalo sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije. Zahvaljući njima dogradit će se, opremiti i prenamijeniti novi prostor Medicinske škole Bjelovar.

– Taj prostor će nam omogućiti da provedemo sve planirane aktivnosti drugog projekta Regionalnog centra kompetentnosti koji se također financira sredstvima Europske unije u iznosu od 30 milijuna kuna, a riječ je uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti – objasnila je ravnateljica škole Biljana Balenović. Za potrebe opremanja novog prostora Županija će izdvojiti 11 milijuna kuna. Projekti su ovo kojima se ponajprije ulaže u ljude, smatra župan Damir Bajs, a tek nešto manje u opremu tehniku i samu zgradu.

VODOVOD VIR Na vodu i odvodnju više od 3,2 tisuće priključaka

Energetski neovisan objekt

– Potpisom ovog ugovora rješavamo nekoliko stvari poput uspostave laboratorija i mogućnosti cjeloživotnog učenja. Moram zahvaliti svima onima koji su na tome radili, jer to je jednako važno ako ne i teže nego dio same gradnje. Time ćemo postati regionalni centar u zdravstvu i doškolovanju u ovom dijelu Hrvatske. Vjerujem da će naši izvođači to napraviti unutar roka. To je za mene dovršetak triju projekata koje smo i najavili, a to su: gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koja je pred završetkom, nova glazbena škola čija je gradnja negdje na sredini i Centar kompetentnosti koji se sada potpisuje – naglasio je župan Damir Bajs. Novi prostor je specifičan zbog posebnih laboratorijskih sadržaja, specijaliziranih prostora koji služe za edukaciju učenika na višoj razini. Riječ je o novom prostoru koji je na razini prvog kata mostom povezan s matičnom građevinom. Objekt će biti građen prema svim mjerilima i uvjetima novih građevina te će sadržavati sve elemente alternativnih izvora energije koji su se mogli koristiti u ovom slučaju.