Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Potpisani ugovori za radove na projektu 'Novo ruho Novih dvora'

Obnova novih dvora i potpisivanje ugovora
1/2
Foto: Zaprešić Obnova novih dvora i potpisivanje ugovora
Obnovu dvorca s gradnjom sunčane elektrane vrijednu 4,476.176,23 eura i obnovu Gospodarske zgrade u vrijednosti 2,181.264,31 euro obavit će tvrtka Kvantum

U postupku javne nabave izabrani su izvođači radova na projektu "Novo ruho Novih dvora", a ugovori ukupne vrijednosti od gotovo 10 milijuna eura potpisani su u Vršilnici. Dugogodišnji plan obnove Novih dvora, nekadašnjeg posjeda bana Josipa Jelačića, tako napokon kreće u realizaciju, a veći dio financijskih sredstava osiguran je iz EU fondova provedbom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) na području Urbane aglomeracije Zagreb kojoj pripada i Zaprešić, izvijestio je Grad.

Spomen-zbirka bana Jelačića

– Nakon više pokušaja prijave projekta na razne natječaje, konačno smo uspjeli osigurati sredstva za njegovu provedbu, a ovim potpisivanjem ugovora za radove na obnovi ovog nacionalno važnog kompleksa činimo povijesnu stvar za Zaprešić, bana Jelačića koji je postao svojevrsni simbol grada, ali i cijelu Hrvatsku – rekao je gradonačelnik Željko Turk. Obnovu dvorca s gradnjom sunčane elektrane vrijednu 4,476.176,23 eura i obnovu Gospodarske zgrade u vrijednosti 2,181.264,31 euro obavit će tvrtka Kvantum.

Radovi na dvorcu podrazumijevaju obnovu središnjeg objekta kompleksa u čijem je podrumu predviđeno uređenje restorana s manjom kuhinjom, u prizemlju izložbeno-galerijski prostor osmišljen kao spomen-zbirka bana J. Jelačića te manji ugostiteljski prostor s vanjskom terasom, na katu Banska soba kao reprezentativni prostor Grada za protokolarne svrhe s multimedijskom konferencijskom dvoranom, a u potkrovlju višenamjenski prostor.

Gospodarska zgrada zamišljena je kao multifunkcionalni prostor namijenjen promociji lokalnih proizvođača poput vinara, OPG-ova i drugih. S tvrtkom Neving za 1,310.196,84 eura ugovorena je obnova Kukuružarnika i dijela perivoja s rasvjetom i pozornicama na otvorenom.

Interpretacijske grafike

Kukuružarnik se sastoji od prizemlja koje se planira opremiti i urediti kao izložbeni prostor s multimedijskim sadržajima i kata gdje će se urediti galerija u kojoj bi bile izložene interpretacijske grafike i interaktivni izlošci koji bi prezentirali važna mjesta Zaprešića i okolice, ističu u Gradu. Gradnju pristupne prometnice s parkiralištem, u vrijednosti od 358.278,33 eura, obavit će Obrt Mihaliček. U ime izvođača obratio se direktor tvrtke Kvantum d.o.o. Mario Matejčić, poručivši kako vjeruje da će svi radovi biti izvedeni kvalitetno i u roku te da će opravdati povjerenje koje im je iskazano. Svečanosti je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Radovi će početi već u svibnju, a završetak je predviđen za 24 mjeseca. 

storyeditor/2024-04-15/ZapresicB.jpg Grad Zaprešić ulaže u nadstandard pružanja zdravstvenih usluga Potpisan ugovor za financiranje nabave novog vozila za hitnu medicinu edukacija građana za krizne situacije Zaprešić Provedena edukativna kampanja 'Usvoji znanja da šteta bude manja' storyeditor/2024-04-08/Zapresic_B__1_.jpg Riješena još jedna crna prometna točka u Zaprešiću Otvoren kružni tok, na prometnice stižu i nove nadzorne kamere