Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Provedena edukativna kampanja 'Usvoji znanja da šteta bude manja'

edukacija građana za krizne situacije
Foto: Zaprešić
Gradonačelnik Željko Turk iskoristio je priliku da zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Željku Barunu uruči ključeve vatrogasnog vozila s 32 metra visokim ljestvama

Zaprešić je bio domaćin edukativne kampanje "Usvoji znanja da šteta bude manja" koju diljem Hrvatske provodi Ravnateljstvo civilne zaštite u sklopu projekta "Na putu do smanjenja rizika od katastrofa".

Psi i stimulator potresa

– Građani su se upoznali s opremom i vozilima operativnih snaga sustava civilne zaštite, kao i s modelima potresa, poplava i erozije tla. Posjetitelji su mogli isprobati termovizijsku kameru, vidjeti kako rade dron i robot za gašenje požara te naučiti tehnike pružanja prve pomoći i oživljavanja, a posebno zanimljivi bili su potražni psi i uvid u iskustvo potresa koji je zainteresiranima omogućio simulator potresa – kažu u Gradu. Za najmlađe organizirane su i edukacije, spuštanje u pojasu za evakuaciju te izviđačke aktivnosti prilagođene njihovu uzrastu. Također, posjetitelji su imali priliku saznati više o zanimanju policajca te sudjelovati u dobrovoljnoj akciji darivanja krvi, kao i izmjeriti šećer i provjeriti tlak. Događanje koje je izazvalo veliku pozornost javnosti, a posebno djece, posjetili su, napominju, i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut te gradonačelnik Željko Turk. Ravnateljstvo civilne zaštite organiziralo je više od 120 ovakvih pokaznih edukacija s ciljem prevencije kriznih situacija koje nas mogu zateći.

– Ovakve edukacije, za koje je interes velik, prije svega su namijenjene građanima, djeci i obiteljima. Postoji i onaj sustavni dio koji provodi MUP kroz školski sustav, a dosad je više od 20 tisuća djece, prije svega osnovnoškolskog uzrasta, prošlo edukacije u kojima im se tumači kako se ponašati u određenim situacijama – rekao je Božinović i dodao da je sastavni dio otpornosti društva i ulaganje u najmoderniju tehniku, pribavljenu uglavnom sredstvima iz EU fondova.

Vlada je počela koristiti fondove u dijelu koji se odnosi na civilnu zaštitu na razini Europske unije. Gradonačelnik Željko Turk iskoristio je priliku da zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Željku Barunu uruči ključeve vatrogasnog vozila s 32 metra visokim ljestvama koje je nedostajalo vatrogasnom sustavu Zaprešića i koje je Grad Zaprešić financirao vlastitim sredstvima iznosom od gotovo 200 tisuća eura.

Bespilotni sustavi

U ovom edukativnom događaju sudjelovali su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite i Ravnateljstva policije, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS stanice Samobor, Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić, Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, VZ Zagrebačke županije, JVP Grada Zaprešića, dobrovoljnih vatrogasnih društava, Bespilotnih sustava u kriznim situacijama, Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatske udruge za potražne pse te civilne zaštite opće namjene grada Zaprešića.

storyeditor/2024-04-15/ZapresicB.jpg Grad Zaprešić ulaže u nadstandard pružanja zdravstvenih usluga Potpisan ugovor za financiranje nabave novog vozila za hitnu medicinu storyeditor/2024-04-08/Zapresic_B__1_.jpg Riješena još jedna crna prometna točka u Zaprešiću Otvoren kružni tok, na prometnice stižu i nove nadzorne kamere prvaci Hrvatske u kuglanju Sa 17 pobjeda, bez poraza i s jednim remijem, Kuglački klub Zaprešić osvojio je Hrvatsku kuglačku superligu Deveti put državni prvaci, ide polufinale Lige prvaka: Mlade snage su se iskazale