Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Gradonačelnik Dražen Barišić:

Prihodi od legalizacije bit će 1,6 milijuna kuna

1/2
Foto: Grad Velika Gorica
Raspravljalo se o komunalnoj naknadi koju bi zračna luka plaćala mjesnim odborima

Na aktualnom satu Gradskog vijeća Velike Gorice vijećnici su imali priliku postavljati pitanja izvršnoj vlasti o aktualnim temama i problemima. Uz pitanja o bazenu i iseljavanju mladih Goričana, temu o komunalnoj naknadi koju bi mjesni odbori koji su njezinim radom najviše ugroženi naplatili od Zračne luke potegnuo je vijećnik Stranke rada i solidarnosti Željko Stanilović.

Leglo zmija i štakora

– Naknada koju uprihoduje Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica podijeljena je i distribuira se već prema mjesnim odborima. U tijeku su izračuni utjecaja buke i s obzirom na novi Zakon o tome ćemo napraviti zbirno izvješće i napraviti raspodjelu prema najugroženijim naseljima.

Tomislav galeković brko Mraclinski pjesnik napunio dvoranu Galženice

Inače, mjesna samouprava to već čini za neka naselja, posebno za Lukavec i Donju Lomnicu koji su najugroženiji s južne strane, i za Kosnicu i Selnicu s druge strane – odgovorio je gradonačelnik dodavši kako će biti organizirani i sastanci o tome u Gradu i mjesnim odborima.

Stanilović je upitao i za učinke legalizacije u Velikoj Gorici. Gradonačelnik je odgovorio da se procjenjuje da će se uprihodovati 1,6 milijuna kuna od legalizacije i kako je većina zahtjeva riješena te se završava legalizacija gradskih objekata od društvenih i vatrogasnih domova do sportskih objekata.

– Bilo je potrebno izraditi puno elaborata i vjerujemo da će to biti gotovo u ovom kvartalu, mislim da građani s tim mogu biti zadovoljni – poručio je gradonačelnik Barišić. Potpredsjednik Damir Šimunić upitao je može li Grad što učiniti da se sanira prostor bivšeg napuštenog kafića na križanju Svačićeve i Zvonimirove koje je “leglo zmija i štakora koji zalaze u stubišta i susjednih zgrada”.

Dan Grada Velike Gorice Svečano obilježen Dan grada, a gradonačelnik poručio: 'Ponudit ćemo Goričanima nov program i razvoj grada u idućem desetljeću'

– To je propali objekt koji tamo stoji već godinama, postoji li zakonska mogućnost, jer u pitanju je privatno vlasništvo, da se ta građevina, ruglo u središtu grada poruši – pitao je potpredsjednik vijeća.

Smrad u tržnom centru

– Kontinuirano upozoravamo putem komunalnog redarstva vlasnike parcela koje su u užem i širem središtu grada napuštene, posebno i na ovu koju ste spomenuli. Nije problem upozoriti vlasnike ili investitore da to urede. Tvrtka Gradel dobila je građevinsku dozvolu i krajem prošle godine najavila investiciju, ali ona nije započela. Možemo poslati još jedno upozorenje ili da se to ogradi, sruši ili investira i uredi – kazao je gradonačelnik.

Drugo pitanje odnosilo se na tržni centar u vlasništvu Željka Žužića gdje je sve više smrada, posebno u podrumskom prostoru gdje se prodaje hrana.

– U interesu je da tamo budu dobri higijenski uvjeti i zatražit ćemo da se riješi taj smrad. Budući da se nije riješio status objekta, to postaje veći problem – odgovorio je gradonačelnik.

Nagrada za džudo klub Fuji Džudo klub Fuji u Brixsellesu dobio nagradu za najbolji projekt 'Svatko od nas ima neku planinu u životu koju treba svladati'