Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
Rijeka Bednja

Prije jesenjskih kiša uređuju 800 metara obale kako bi se spriječile poplave

Radovi na rijeci Bednji
Foto: Grad Ivanec
Duž cijele te dionice gradi se tzv. berma, koja će biti u funkciji sprečavanja razlijevanja Bednje iz korita. Vrijednost radova je oko 625.000 kuna

Budući da se za nedavnih velikih kiša izlila rijeka Bednja te zaprijetila poplavljivanjem pogona u Industrijskoj zoni, Grad Ivanec je zatražio trenutačnu reakciju Hrvatskih voda – Ispostave za mali sliv Plitvica – Bednja u Varaždinu.

S obzirom na opasnost budućih poplava i velikih potencijalnih šteta za gospodarstvo, Hrvatske vode odmah su krenule s intervencijskim radovima, priopćili su iz Ivanca.

Prema riječima voditelja Ispostave Branka Pereca, radovi su povjereni Hidroingu, a kako bi se izveli što prije i u što većem opsegu prije predstojećih jesenjskih kiša, izvode se s tri najveća bagera i nastojat će se obaviti u što je moguće kraćem roku.

Radovi su počeli na dijelu uzvodno od mosta preko rijeke Bednje u Jerovcu (od mjesta gdje su prije tri godine stali i gdje se, radi neuređenih obala s gustom vegetacijom, Bednja razlijevala iz korita i poplavljivala okolna područja), a bit će izvedeni na dionici dugoj 800 metara, sve do ušća Matačine 1 u Bednju.

Duž cijele te dionice gradi se tzv. berma, koja će biti u funkciji sprečavanja razlijevanja Bednje iz korita. Vrijednost radova je oko 625.000 kuna.

Odmah nakon završetka zahvata na Bednji, radovi će biti nastavljeni uređenjem potoka Ivanuševec (uz koji je vegetacija uklonjena još ljetos), a u planu su i radovi na uređenju Vukovca. Prema najavi, bit će izvedeni i radovi u Mačkovcu, kako bi se spriječilo učestalo poplavljivanje obiteljske kuće u Ulici žrtava hrvatskih domovinskih ratova u Ivancu. U taj zahvat uključit će se i Grad Ivanec.