Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Ostvaruje se višedesetljetna želja da se obnovi najvrjedniji biser u središtu grada

Projekt vrijedan 73 milijuna kuna uz pomoć novca iz fondova Europske unije daje novi sjaj dvorcu Erdödy

dvorac Erdödy
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Radovi na projektu već traju i krajem srpnja završena je izgradnja prostranog parkirališta na 5595 kvadrata

Projekt obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom vrijedan 73,639.686,93 kuna predstavljen je javnosti. Projekt obnove simbola grada i najstarijeg zdanja na području Jastrebarskog sufinancira se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 49,503.626,59 kuna, dok ostatak sredstava u iznosu od 24,136.060,34 kuna osigurava Grad Jastrebarsko.

Podaci iz sustava e-Visitor za Zagrebačku županiju U osam mjeseci 56% više noćenja

Dugogodišnja želja

– Projekt obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom predstavlja višedesetljetnu želju i nastojanje svih naših sugrađana da obnovimo najveći i najvrjedniji biser u samom središtu grada. Dvorac je zapravo oduvijek bio kulturno sjedište i središte grada Jastrebarskog i svi smo mi Jaskanci intimno vezani uz njega. Na obnovu čekamo još od 80-ih godina prošlog stoljeća i ponosan sam što smo uspjeli povući sredstva europskih fondova za njegovu obnovu jer sami to ne bismo mogli financirati. Ovako ćemo 67 posto sredstava dobiti iz Europske unije, a ostatak će osigurati Grad kako bi sve građanke i građani mogli uživati u njegovim ljepotama, s obzirom na to da će najmanje 80 posto površine dvorca biti dostupno javnosti, dok preostalih 20 posto možemo i komercijalizirati – rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Zahvalio je svima koji su bili uključeni u pripremu cjelokupne dokumentacije i prijavu projekta na fondove EU i koji nastavljaju i dalje raditi na njegovoj provedbi. U zanimljivom glazbeno-scenskom programu podsjetili su građane Jastrebarskog na to da je dvorac Erdödy zaštićeno kulturno dobro i simbol Jastrebarskog te da je i park u kojem je smješten ujedno hortikulturni spomenik. Obnova i očuvanje tog vrijednog povijesno-prirodnog resursa od izuzetne je važnosti za ostvarivanje brojnih kulturnih, društvenih i ekonomskih koristi cijelog jaskanskog kraja.

Geoportal Grada Jastrebarskog s obiljem korisnih informacija otvoren je za javnost Novosel: Ovo je pravi primjer kako se Gradska uprava otvara građanima

Radovi na projektu već traju i krajem srpnja završena je izgradnja prostranog parkirališta površine 5575 četvornih metara u neposrednoj blizini dvorca. U tijeku je izrada projektne dokumentacije nakon koje će uslijediti obnova i revitalizacija neadekvatno korištene i napuštene zgrade dvorca površine 3709 četvornih metara. Dvorac Erdödy u prvotnoj je funkciji bio dvorac tipa wasserburg, odnosno nizinska tvrđava okružena vodenim opkopima koji su danas zasuti i ozelenjeni, ali vidljivi u obličju terena.

Otkupila općina 1936.

Prema arhivskim podacima dvorac-kaštel sagradio je ban Matija Gereb u razdoblju od 1483. do 1489. godine, a u njegov je posjed obitelj Erdödy došla u prvoj polovici 16. stoljeća te ga je posjedovala sve do 1922. godine. Dvorac je 1936. godine na dražbi otkupila općina kako bi u njemu uredila dječji dom. Trideset godina kasnije u njemu je otvoren Zavičajni muzej, a od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća do danas stanovnici Jastrebarskog i okolice s nestrpljenjem čekaju njegovu obnovu.