Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
KUĆICE ZA KNJIGE

Prolaznici mogu ostaviti svoju knjigu ili pak posuditi neku ostavljenu, pročitati je i, ako to žele, vratiti je natrag u kućicu za – knjige

Foto: Grad Zaprešić
Mislim da ću svojim prijateljima reći da i oni ostave knjige ako imaju neke koje su već pročitali ili ih više ne zanimaju, kaže Marko Mihalić

Ova je godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj, što je jedna od mjera iz akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

POTPISAN UGOVOR Nova biciklistička staza od Trga Slavija do Memorijalnog groblja

Inicijativa radija i škole

Stoga je i Grad Zaprešić, na inicijativu radija ZFM i Osnovne škole Ljudevita Gaja, ove godine odlučio doprinijeti afirmaciji čitanja na gradskom području provedbom projekta “Uzmi ili ostavi knjigu”, u okviru kojeg su postavljene kućice za knjige uz OŠ Antuna Augustinčića, OŠ Ljudevita Gaja i Područnu školu Pojatno.

Kućica za knjige dio je svjetskog projekta “Little free library”, a služi razmjeni knjiga pa tako u njoj prolaznici mogu ostaviti svoju knjigu ili pak posuditi neku ostavljenu, pročitati je i, ako žele, vratiti je u kućicu.

– Zbog pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima na do sada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno – ističu u Gradu Zaprešiću.

potpora od 2 milijuna kuna Sufinanciranje energetske obnove na 49 obiteljskih kuća

Učenici OŠ Ljudevita Gaja nadaju se da će ova inicijativa zaživjeti, da će se ljudi kućicama koristiti, da ih neće devastirati te da će potaknuti veći broj sugrađana na čitanje.

– Kućica je jako lijepa i želim pozvati sve da u nju stavljaju knjige i isto tako da i posude neku koja im se sviđa – rekla je učenica Amelija Jurilj.

Poziv prijateljima

Njezin prijatelj Marko Mihalić prilikom otvaranja kućice je rekao da mu se jako sviđa.

– Mislim da ću svojim prijateljima reći da i oni stavljaju knjige, ako imaju neke koje su već pročitali ili ih više ne zanimaju, i da uzmu neku drugu knjigu koja ih zanima – kazao je.

DODATNE POTPORE U GOSPODARSTVO Vukovarskim poduzetnicima u ovoj godini 3,8 milijuna kuna bespovratnih potpora

Učenica Rita Mihalić istaknula je da će kućicu koristiti redovito i pozvati prijatelje te članove obitelji da dođu posuditi knjigu. Na sam Svjetski dan knjige, prigodom postavljanja kućice u dvorištu Područne škole Pojatno, u kućici je knjige ostavio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je tom prigodom rekao kako čitanje pomaže u učenju, ali i kako služi za zabavu i opuštanje te poručio učenicima neka čitaju i tako ulažu u sebe.