Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Gradski je proračun prihvaćen s tek jednim glasom više od oporbenih glasova

Proračun Grada Slatine “težak” 123,8 milijuna kuna

Foto: Mihaela Feldi
Vijećnici Kluba vijećnika HDZ-HSLS napustili su sjednicu Gradskog vijeća

Gradski vijećnici u četvrtak su izglasali proračun Grada Slatine, “težak” 123,798.177 kuna. Točke dnevnog reda koje su odnosile na proračun nisu podržali vijećnici Kluba vijećnika HDZ-HSLS. Obrazloženje toga iznio je predsjednik spomenutog Kluba vijećnika Igor Fazekaš koji je cijelu proceduru vezanu za prijedlog proračuna Grada Slatine za 2022. i projekcije proračuna za 2023. i 2024. ocijenio nezakonitom, potkrijepivši svoju tvrdnju, između ostaloga, izostankom izvješća o poslovanju za 2020.

Na to je pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok ustvrdio kako su u skladu sa Zakonom o proračunu podnesena sva potrebna izvješća nadležnim institucijama te da nema zapreka izglasavanju proračuna.

Vijećnici Kluba vijećnika HDZ-HSLS napustili su sjednicu Gradskog vijeća nakon glasovanja o proračunu, koji je tako usvojen s 
8 glasova za i 7 protiv.

Prihvaćeno 5 amandmana

Glasovanju je prethodila rasprava tijekom koje je uloženo pet amandmana koje je gradonačelnik Denis Ostrošić i prihvatio. U ime Fokusa Dario Vrbaslija je predložio da se pozicija proračuna “Kapitalni projekt – revitalizacija gradskih parkova”, za koji je bilo predviđeno 3,890.000 kuna  umanji za iznos od milijun kuna te da se ta sredstva preraspodijele za sufinanciranje kućnih priključaka za vodovod i odvodnju  otpadnih voda u sklopu projekta aglomeracije, čime bi se izravno pomoglo 2071 kućanstvu, te će uz već planirana sredstva za  “Kapitalni projekt – izgradnju i rekonstrukciju odvodnje” sada biti osigurano 2,600.175 kuna.

U ime Kluba vijećnika SDP-a vijećnica Sanja Mrzljak Jovanić iznijela je dva amandmana te je predložila da se smanji iznos pozicije proračuna “Revitalizacija gradskih parkova” s 3,890.000  na 1,890.000 kuna te da se umanjenih 2,000.000 kuna prenamijeni u iznosu od 500.000 kuna za javne potrebe u području demografije, socijalne skrbi i zdravstva, odnosno za sufinanciranje specijalističkih pregleda u Domu zdravlja u Slatini, za što će sada u gradskom proračunu biti ukupno 890.000 kuna te da se prvotno planiranom iznosu od 240.000 doda 1,500.000 kuna za izgradnju vatrogasnog centra Slatina.

Dva amandmana uložila je i vijećnica Ksenija Plantak u ime Gradskog odbora SDP-a Slatina. Prvi se prijedlog odnosio na program građenja komunalne  infrastrukture na području Grada Slatine u 2022., gdje bi se za 300.000 kuna umanjila planirana sredstva za uređenje ceste i parkirališta na Trgu sv. Josipa, iza zgrade gradske uprave, te bi se ista prenamijenila za izgradnju ceste u Ulici Mirna 1 - prva faza  (izgradnja potpornih zidova), dok bi se dio planiranih sredstva za rekonstrukciju javnih površina i urbane opreme na Trgu sv. Josipa (oko fontane) umanjila za 150.000 kuna te bi se taj iznos prenamijenio za projektiranje nogostupa u slatinskom prigradskom naselju Bistrica, s planom izgradnje u 2023.

Unatoč spomenutim izmjenama ukupna planirana sredstva u proračunu Grada Slatine za  2022. godinu nisu izmijenjena te je izglasan proračun u iznosu od 123,798.177 kuna.

Pad nezaposlenosti

Nadalje, gradski su vijećnici prihvatili rješenje o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Slatina te će tu dužnost, počevši od 1. siječnja 2022. godine, u sljedećem četverogodišnjem razdoblju obnašati prof. Neda Mađarac.

Pod posljednjom točkom dnevnog reda vijećnik Dario Vrbaslija iznio je prijedlog da se sufinanciranje kupnje prve nekretnine za mlade obitelji povisi na 15.000 kuna, a gradonačelnik Ostrošić pozdravio je trend rasta ove gradske potpore koja je ranije iznosila samo 7500 kuna te se povećanjem na trenutačnih 10.000 kuna gotovo učetverostručio broj zahtjeva, što znači da mlade obitelji ovdje rade, grade i ostaju. Sve to je potkrijepio i informacijom o smanjenju nezaposlenosti u proteklom četverogodišnjem razdoblju, zahvalivši svima koji su doprinijeli razvoju i boljitku življenja na slatinskom  području.

Na kraju su predstavnici svih klubova vijećnika zaželjeli gradskim vijećnicima i svim građanima Slatine i prigradskih naselja koji su prijenos sjednice mogli pratiti putem Radio Slatine blagoslovljen Božić te sretnu, uspješnu i zdravljem ispunjenu novu 2022. godinu.