Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
novac iz EK

Prošireno područje besplatne bežične mreže u Rijeci

računalo
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Sada je pokriveno gotovo cijelo središte grada, ali i područje Trsata, sportskih objekata poput bazenskog kompleksa na Kantridi i Centra Zamet

Područje besplatnog bežičnog interneta na javnim površinama u Rijeci prošireno je na još nekoliko trgova i prostor kompleksa Benčić, a projekt je financiran novcem Europske komisije, rečeno je na konferenciji za medije riječke gradske uprave.

Obersnel u obilasku Dječje kuće koja se gradi u sklopu projekta EPK Jedinstveni objekt Otvaranje Dječje kuće u Rijeci očekuje se u lipnju

Europska komisija dodjeljivala je po 15.000 eura gradovima u Hrvatskoj koji su bili zainteresirani za širenje bežične mreže, a Rijeka je taj iznos iskoristila za postavljanje novih 11 pristupnih točaka.

Tako je dodatno bežičnom besplatnom internetskom mrežom pokriveno područje Trga sv. Barbare, Trga Šišmiš, Trga Riječke rezolucije, Krešimirove ulice između Art-kina i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, prostor kompleksa Benči i Kružna ulica, u kojoj se nalazi i Matica umirovljenika Rijeke.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je Rijeka svoju bežičnu besplatnu mrežu počela razvijati još 2007. godine, koju je od tada stalno širila. Sada je pokriveno gotovo cijelo središte grada, ali i područje Trsata, sportskih objekata poput bazenskog kompleksa na Kantridi i Centra Zamet.

najavljena nova ulaganja Na Platku uspješno testiran novi sustav zasnježenja

Obersnel je istaknuo kako je na taj način signalom pokriveno područje od oko 250.000 četvornih metara, na kojem je 136 pristupnih točaka, a širenje mreže planira se i na druga područja, ovisno o financijskim mogućnostima grada.

Pročelnik gradskog Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić kazao je da se novih 11 pristupnih točaka moglo postaviti gotovo rutinski, zahvaljujući činjenici da grad stalno ulaže u temeljnu komunikacijsku mrežu.

Za HotSpot usluge te održavanje sustava i pristupnih točaka iz gradskog proračuna se godišnje izdvaja 250 tisuća kuna, rekao je Jurić i dodao da je u prošloj godini prosječno ovu mrežu koristilo 1300 korisnika.