Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
53. PORCIJUNKULOVO OBORILO SVE REKORDE

Proslavljen blagdan Gospe od Anđela i podijeljena najveća međimurska pogača

Porcijunkulovo
1/6
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Svečana procesija vjernika krenula je s Trga Republike i prošla Ulicom kralja Tomislava do dvorišta Franjevačkog samostana, gdje je održana sveta misa

Spektakularnim koncertom Petra Graše u srijedu navečer završilo je 53. Porcijunkulovo. Poznata manifestacija ove je godine premašila sva očekivanja – Čakovec je u proteklih šest dana posjetilo više od 300 000 ljudi. Porcijunkulovo je time zasluženo dobilo status jedne od najvećih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Na Porcijunkulovu sudjelovao je veliki broj izlagača, a za svakoga se našlo ponešto. Tako su tokom dana bile organizirane brojne radionice, prezentacije starih zanata, pričaonice, ali i predstave za najmlađe, dok su pak ovdje zadovoljstvo mogli pronaći i ljubitelji autohtonih vina, oldtimera i još mnogo toga. Navečer su posjetitelje zabavljali brojni izvođači poput Petra Graše, Prljavog kazališta, The Grooveboxa, Belfast fooda, Danijele Martinović i Halida Bešlića.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Ambijent je i ove godine bio tradicionalno ukrašen šarenim kišobranima, a u ponudi je bilo mnoštvo autohtonih proizvoda i rukotvorina koji promiču bogatu kulturu toga kraja.

"Iznimno smo zadovoljno posjećenošću Porcijunkulova i ponosni smo što se naš trud isplatio i što su to građani Hrvatske, ali i drugih zemalja prepoznali. Ove godine bilježimo i iznimno velik broj stranih turista. Svaki put uvodimo novitete i postavljamo si više ciljeve, pa će tako sigurno biti i sljedećih godina. Smatram kako smo ovime dokazali da naše Međimurje ima puno toga za ponuditi, ali i da u Hrvatskoj turizam ne mora biti isključivo sinonim za odmor na obali. Drago mi je što upravo Čakovec može biti primjer toga, a za to su ponajprije zaslužni naši vrijedni građani čiji je doprinos u realizaciji ove manifestacije neprocjenjiv", poručio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

Sadržajnim duhovnim programom od nedjelje 30. srpnja do utorka 1. kolovoza trajale su i trodnevne duhovne pripreme povodom 53. obilježavanja blagdana Gospe od Anđela, a samo Porcijunkulsko proštenje otvoreno je čitanjem bule o Porcijunkulskom oprostu.

Obilježavanje središnjeg proštenja u Međimurju održano je u srijedu svečanom procesijom vjernika, koja je krenula s Trga Republike i prošla Ulicom kralja Tomislava do dvorišta Franjevačkog samostana, gdje je održana sveta misa.

Vjernicima iz cijelog Međimurja pridružili su se mnogobrojni predstavnici našeg društvenog, kulturnog i političkog života, kao i gosti iz susjedne Slovenije i Mađarske, a svečanoj procesiji i misnom slavlju prisustvovali su i župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i drugi predstavnici Grada, Zrinske garde, Matice Hrvatske, policije, vatrogasaca i mnogih kulturno-umjetničkih društava iz Međimurja i šire.

Euharistijsko slavlje predvodio je ljubljanski nadbiskup monsinjor Stane Zore, koji se u svojoj propovijedi prisjetio svetog Franje koji je u Porcijunkuli dobio nadahnuće da moli papu za oprost od grijeha, a koji je nazvan Porcijunkulskim oprostom te ga se slavi upravo 2. kolovoza. 

"Obilježavanje Porcijunkule prilika je da se podsjetimo kako je i sveti Franjo priznao vlastitu grešnost, te nam to treba biti poticaj da s punim povjerenjem budemo radosni pred Bogom kada nam bude otkrivao naše grijehe, jer je to naše spasenje i put u Kraljevstvo nebesa", rekao je monsinjor Zore, izvijestili su iz Međimurske županije.

Humanitarna pogača za Centar za odgoj i obrazovanje

Završnim svetim misnim slavljem završena je proslava blagdana, a ispred crkve svetog Nikole već se tradicionalno održala manifestacija 'Doživite najveću međimursku pogaču'. Pogača od tikve, maka i jabuke duga oko 150 metara prodavala se na Franjevačkom trgu u humanitarne svrhe, a dobiveni novac bit će usmjeren Centru za odgoj i obrazovanje u Čakovcu.

Ova humanitarna akcija okupila je velik broj građana zbog kojih je pogača nestala u kratkom roku, a uz župana i zamjenicu, te djelatnike Grada i Turističke zajednice grada Čakovca, pogače su dijelili i predsjednica Centra Dragica Benčik zajedno sa svojim suradnicima.