Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
OŠ Eugena Kumičića

Prva škola u Hrvatskoj koja je dobila komposter s procesom higijenizacije

Komposter u Velikoj Gorici
Foto: Grad Velika Gorica
Obnavljanjem statusa ekoškole OŠ Eugena Kumičića nabavila je komposter koji će ojačati ekološku osviještenost i djelatnika i učenika škole

Osnovna škola Eugena Kumičića već se dulje vrijeme bavi mnogim ekološkim aktivnostima, a sada je i obnovila svoj status ekoškole, a kako bi i djelatnici i učenici postali još više ekološki osviješteni, škola je nabavila komposter za preradu biološkog otpada tvrtke Interseroh d.o.o.

Biciklisti u Velikoj Gorici Rekreacija i ekološki prijevoz za Velikogoričane Javni bicikli Nextbike na dvije lokacije u gradu

– Komposter radi na novoj tehnologiji koja u sebi sadrži mikroorganizme koji su patentirani i zaštićeni i ima proces prerade od 24 sata. U njega se može stavljati otpad kategorije 3, dakle, i mesne prerađevine, a ne samo biootpad na koji smo navikli. Upravo zbog toga idealan je i za školske kuhinje – objasnila je Katarina Jerbić iz tvrtke Interseroh.

Komposter kojim će se koristiti škola kapaciteta je dvije tone godišnje, što znači da će se u njemu moći preraditi pet kilograma biološkog otpada na dan. Njegova specifičnost je i proces higijenizacije s pomoću kojega nedozreli kompost, koji izlazi iz kompostera, postaje siguran i potpuno u skladu s EU legislativom. Ovakav komposter koristi se na još dvjema lokacijama u Hrvatskoj, kod poslovnih korisnika u Dubrovniku i Vodicama, a OŠ Eugena Kumičića prva je škola koja ga je dobila na korištenje.

OŠ Jurja Habdelića u Gorici OŠ Jurja Habdelića Priredbe u holu su prošlost, gradi se nova zgrada u sklopu škole