Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovački Crveni križ ustrojava novu službu za traganje i spašavanje na moru

Prvi u Hrvatskoj skuterom će spašavati unesrećene

Foto: Grad Dubrovnik
Rescue Runner dužine je 3,6 metara i kapaciteta 375 kilograma, a može razviti brzinu do 38 nautičkih milja na sat. Dizajniran je za misije potrage i spašavanja te za rad u najizazovnijim uvjetima na moru, a pokrivao bi čitavo područje od Lokruma do Elafita i Brsečina

Grad Dubrovnik u Proračunu za 2020. osigurat će potrebna sredstva za donaciju Gradskom društvu Crvenog križa Dubrovnik namijenjenu nabavi specijaliziranog plovila za traganje i spašavanje na moru, a poduprijet će i ustrojavanje buduće službe za spašavanje na moru i osposobljavanje njezinih pripadnika. Dogovoreno je to na sastanku dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića i pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marka Miljanića s vodstvom Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, predsjednika Vicka Mihaljevića i ravnatelja Živka Šimunovića sa suradnicima.

“Dani Neretve u Dubrovniku” Nakon što je osvojila Hrvatsku, neretvanska mandarina i u Gradu

Nabavka skutera „Rescue Runner“, zaključeno je, ključna je za pilot-projekt ustrojavanja službe za spašavanje na moru, koju prvi u Hrvatskoj razvija upravo dubrovački Crveni križ.

Dizajniran za misije

Skuter „Rescue Runner“ dužine je 3,6 metara i kapaciteta 375 kilograma, a može razviti brzinu do 38 nautičkih milja na sat. Dizajniran je za misije potrage i spašavanja te za rad u najizazovnijim uvjetima na moru, a pokrivao bi čitavo područje dubrovačkog akvatorija – od Lokruma do Elafita i Brsečina. – Njegova nabavka predstavljala bi vrijednu akviziciju u započetom procesu osuvremenjivanja žurnih službi i dodatnom podizanju razine spremnosti za intervencije na moru – istaknuli su čelnici dubrovačkog Crvenog križa.

Predsjednik GDCK-a Dubrovnik Vicko Mihaljević i ravnatelj Živko Šimunović gradonačelniku Frankoviću ovom prigodom prezentirali su i rezultate projekta „Crveni križ u Gradu“, koji je tijekom 2019. proveden zahvaljujući financijskoj potpori Grada Dubrovnika u iznosu od gotovo milijun kuna te ostalih donatora, među kojima je gradska ustanova Rezervat Lokrum. Projekt „Crveni križ u Gradu“ nadogradnja je pilot-projekta „Crveni križ na zidinama“.

Dječji vrtić Ciciban Uloženo je 1,5 milijuna kuna Završena energetska obnova Dječjeg vrtića 'Ciciban'

Projekt je od uvođenja 2015. godine više puta nadograđivan pa su tako stručna dežurstva osposobljenih pripadnika Kluba mladih Dubrovačkog Crvenog križa uz više punktova na zidinama i Stradunu te otoku Lokrumu, proširena najprije na plaže Danče i Mandrač kao i na Stonske zidine, a 2018. godine i na javne plaže Bellevue, Šulić, Štikovica i Donje Čelo.

Intervencije u povijesnoj jezgri

U 2019. godini ovim lokacijama pridodane su i gradske plaže u Zatonu Malom i Orašcu.

U četiri mjeseca, od 24. svibnja do 30. rujna, 69 mladih članova GDCK-a Dubrovnik odradili su 29.495 sati dežurstava u kojem vremenu su zabilježili sveukupno 3347 intervencija, najviše njih odrađeno je u povijesnoj jezgri Dubrovnika, uključujući gradske zidine i Lokrum.

Dubrovnik Nove sprave na dječjim igralištima u Kliševu i Gromači Dubrovnik Isplaćeni dodaci na mirovine za 1618 umirovljenika