Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Uloženo je 1,5 milijuna kuna

Završena energetska obnova Dječjeg vrtića 'Ciciban'

Dječji vrtić Ciciban
Foto: Grad Dubrovnik
Cilj svih radova je podizanje kvalitete infrastrukture i ugodniji boravak za najmlađe građane Dubrovnika

Završeni su radovi na povećanju energetske učinkovitosti zgrade dječjeg vrtića “Ciciban”. Radi se o jednom u nizu infrastrukturnih projekata za koji je Grad Dubrovnik osigurao bespovratna sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 1,5 milijuna kuna, a Grad Dubrovnik osigurao je više od milijun kuna bespovratnih sredstava, gotovo 70%. 

U Mokošici aktivna gradilišta šest projekata Uskoro više od 200 novih parkirališnih mjesta

Novi energetski certifikat

– Zgrada vrtića sada je novija, ljepša i bolja na zadovoljstvo svih korisnika – rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik. Zahvalio se izvođačima radova na uspješno odrađenom poslu, ali i svim roditeljima na strpljenju dok se prevladalo razdoblje ove obnove.

Radovi su započeli u drugoj polovici lipnja ove godine te su izvršeni unutar predviđenih rokova. Zgrada dječjeg vrtića “Ciciban” sada je toplinski izolirana s vanjske i unutarnje strane, izvršeni su radovi na krovu, ugrađena je nova PVC stolarija s dvostrukim izolacijskim staklom i zaštitom od sunčevog zračenja, te su ugrađeni solarni kolektori za pripremu tople vode. Svi radovi izvršeni su s ciljem podizanja kvalitete infrastrukture i ugodnijeg boravka za najmlađe građane Grada Dubrovnika, smanjenja izdataka za utrošak energije, smanjenja štetne emisije CO2 te uvođenja korištenja obnovljivih izvora energije. Gradonačelnik Franković istaknuo je da je energetski razred zgrade dječjeg vrtića “Ciciban” trenutačno D, ali izradit će se novi te se očekuje smanjenje izdataka za utrošak energije. Vrtić je izgrađen 1972. godine, dograđen je 2003., a ovom energetskom obnovom ulazi u novi početak sa sretnijim i zadovoljnijim korisnicima.

Oborinska odvodnja Za obnovu dubrovačke Ulice kardinala Stepinca 7,75 milijuna kuna

 

Uskoro se očekuje završetak radova i na preostala tri projekta energetske obnove za koje je Grad Dubrovnik osigurao velika sredstva iz EU fondova.

Novi projekti

Uz vrtić “Ciciban”, energetski se obnavljaju vrtić “Izviđač” te osnovne škole Marina Držića i Ivana Gundulića. Ranije ove godine završena je i energetska obnova Osnovne škole “Lapad”, a uz to što obnavlja postojeće, Grad Dubrovnik dosta ulaže i u gradnju novih sadržaja za djecu. Tako je ove godine završena nova zgrada vrtića “Palčica”, a pri kraju je i izgradnja nove škole na Montovjerni, što je prva novogradnja u obrazovanju u Dubrovniku nakon 35 godina. U narednom razdoblju planira se još dogradnja vrtića i škole u Mokošici.