Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
NIZ PROMJENA

Pučko otvoreno učilište Slatina nudi 12 novih programa za obrazovanje odraslih

Foto: Mihaela Feldi
Dugo najavljivani Zakon o obrazovanju odraslih, donesen u prosincu 2021., donio je niz promjena te je POU Slatina cijelu proteklu godinu nastojao uskladiti svoje poslovanje s novim odredbama

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Slatina održan je radni sastanak na kojemu je ravnateljica Danijela Fabric Fabijanac upoznala gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka s planom rada za 2023. godinu, kako u segmentu obrazovanja tako i s kulturnim događanjima te planiranim projektima.

Novi zakon

Ova ustanova organizirano se bavi obrazovanjem odraslih i primarnom kulturom od 1998. godine, i to kroz različite djelatnosti – od osnovnoškolske i srednjoškolske naobrazbe odraslih, glazbenih i srodnih škola izvan redovitog školskog sustava, osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacije mladeži i odraslih izvan sustava redovite naobrazbe, pa do javnog prikazivanja filmova, novinsko-izdavačke te radijsku djelatnosti te distribucije filmova i video filmova. Dugo najavljivani Zakon o obrazovanju odraslih, donesen u prosincu 2021., donio je niz promjena te je POU Slatina cijelu proteklu godinu nastojao uskladiti svoje poslovanje s novim odredbama.

– Naši programi, izrađeni od 2003. do 2010., ne udovoljavaju novim propisima, a takvih nevažećih programa je 39. Od 100 programa za koja smo posjedovali rješenja Ministarstva o izvođenju, nakon donošenja novog Zakona o obrazovanju odraslih, ostao nam je 61 program koji možemo koristiti samo još dvije godine ili dok Agencija za odgoj i obrazovanje ne propiše novi program. Zbog svih ovih novina čini se kao da ponovno idemo od temelja i osnivamo novu ustanovu – požalila se ravnateljica Fabric Fabijanac.

Nisu se pak dali obeshrabriti te je od 1. travnja prošle godine izrađeno 12 novih obrazovnih programa koji prema novoj metodologiji imaju važeće rješenje o izvođenju. Riječ je, primjerice, o stjecanju mikrokvalifikacije za društveno odgovorno poslovanje, internetski marketing i brendiranje, rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, gospodarenje otpadom...

– U ponudi su i programi obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije asistent za upravljanje projektima te knjigovođa u sklopu kojega imamo našu prvu generaciju vaučer-polaznika, što je također novina u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – navela je Fabijanac.

Odobreni projekti

U procesu su ishodovanja rješenja za još šest programa obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije, a to su ekološka proizvodnja povrća, ekološka proizvodnja voća, montiranje i spajanje sunčevih toplinskih sustava i kolektora, obnavljanje namještaja, montiranje dizalica topline te priključivanje i puštanje u rad dizalica topline. Ravnateljica je predstavila i odobrene projekte za 2023. godinu.

Ministarstvo kulture sufinancirat će Slatinsku malu scenu s 20.000 kuna te projekt adaptacije i prilagodbe sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti za koji je odobreno, navela je, tek 6636 eura, odnosno 50.000 kuna, iako je ukupna vrijednost projekta 350.000 kuna, tako da će se taj projekt, prema riječima ravnateljice, morati realizirati u nekoliko etapa jer ni uz vlastito ulaganje i potporu Grada Slatine, koji će također sufinancirati ovaj projekt, prikupljena sredstva nisu dostatna. Hrvatski audiovizualni centar odobrio je dva projekta i za njih 20.000 kuna.

Riječ je o projektu “103 godine filma u Slatini” u sklopu kojega su planirane revije hrvatskog, europskog, dokumentarnog i animiranog filma, dok je drugi projekt “Praznici u kinu”, koji obuhvaća dodatnu edukaciju za profesore hrvatskoga jezika uz analizu kratkih filmova i okrugli stol na temu “Problemi medijske kulture u nastavi hrvatskoga jezika”. Gradonačelnik Ostrošić je izrazio zadovoljstvo radom djelatnika POU Slatina te kvalitetnim planom za 2023.

– Raduje me što je u ovom planu i nekoliko novih projekata koji će se, nadam se, uspjeti realizirati s obzirom na otežano sufinanciranje. Nažalost, došli smo u takvu situaciju da se putem natječaja uglavnom odobravaju kudikamo manja sredstva od traženih, što nije dovoljno za realizaciju određenih projekata, no pokušat ćemo iznaći sredstva da planirane zajedničke projekte Grada i Učilišta na neki način i realiziramo, makar i po fazama – poručio je gradonačelnik.

– Isto tako raduje me što, bez obzira na promjene u Zakonu vezane za obrazovanje, Pučko otvoreno učilište Slatina ulaže maksimalne napore da se prilagodi novim uvjetima, kako terminologiji, tako i novom sustavu gdje će PUO ponovno biti u punom pogonu i omogućiti kvalitetno obrazovanje svima onima koji se žele doškolovati – zaključio je Ostrošić.

PRIPREME U TIJEKU Sraka, Sudec, Princ i Fiškal od petka vode Slobodnu fašničku republiku Detaljan pregled trošenja javnog novca Na mrežnim stranicama Grada dostupan Proračun u malom ODVAJANJE OTPADA Održane radionice Reciklirka i Kompostirke u vrtićima