Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Najsuvremenija medicinska oprema

Pulskoj bolnici 38,4 milijuna kuna za dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju

bolnica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Mobilna oprema koristit će se i u starom dijelu te će se preseliti dovršetkom izgradnje nove bolnice

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić jučer je u Puli izrazila zadovoljstvo što su toj, najvećoj istarskoj zdravstvenoj ustanovi odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 38,4 milijuna kuna namijenjena za nabavu najsuvremenije medicinske opreme za pulsku dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Novac je osiguran u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

"Nova pulska Opća bolnica, uključujući i dnevnu bolnicu te jednodnevnu kirurgiju završit će se prema planu 2018., no da bi se na vrijeme i opremila, osigurana su sredstva kroz natječaj", istaknula je Hrstić te dodala da će se natječaji za opremanje otvoriti odmah, a rok za završetak posla je proljeće 2018. dokad bi trebao biti gotov i objekt dnevne bolnice.

Postupke dnevne bolnice dosad su svugdje u svijetu uglavnom koristili pedijatrijski odjeli, rekla je te dodala da je zdravstveni sustav kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju značajno jeftiniji. Po njenim riječima, mobilna oprema koristit će se i u starom dijelu te će se preseliti dovršetkom izgradnje nove bolnice.

Pacijenti neće više morati u Rijeku i Zagreb

"Pacijenti koji gravitiraju u ovoj bolnici imat će priliku visoko sofisticirane dijagnostičke obrade obaviti u Puli i neće morati putovati u Rijeku i Zagreb", istaknula je pomoćnica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić.

Zamjenik ravnateljice pulske Opće bolnice Ivica Fedel rekao je da se u jednodnevnoj kirurgiji sada izvodi 125 zahvata mjesečno.

"Plan je novom opremom i preseljenjem povećati opseg posla za 30 posto", dodao je te napomenuo da je osnovni cilj dnevnom bolnicom i jednodnevnom kirurgijom smanjiti pritisak na akutne bolničke odjele 10 posto. Tako se operira i liječi veći broj pacijenata, nakon zahvata istog se dana vraćaju svojim domovima, smanjuje se vrijeme čekanja na dijagnostiku, rasterećuju se odjeli, ali i smanjuju bolnički troškovi uz jednaku ili bolju kvalitetu usluge, istaknuto je na konferenciji za novinare.