Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Već su postavljeni na više javnih objekata na području grada

Radi se na postavljanju solarnih panela i fotonaponskih elektrana

storyeditor/2024-08-01/Solari_1.jpg
1/6
Foto: Grad Vinkovci Cilj je biti samoodrživ, proizvesti, potrošiti, a rasteretiti proračunska sredstva i preusmjeriti ih u drugu namjenu, kaže zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić
Cilj je biti samoodrživ, proizvesti, potrošiti, a rasteretiti proračunska sredstva i preusmjeriti ih u drugu namjenu, odnosno da se rastereti gradski proračun, a onda višak sredstava preusmjeri za potrebe obitelji

Uz energetsku obnovu javnih i stambenih objekata na području grada u Vinkovcima se u velikoj mjeri radi i na postavljanju fotonaponskih elektrana na krovove obiteljskih kuća. Cilj je iskoristiti u što većoj mjeri energiju sunca i tako smanjiti troškove električne energije. Govoreći na tu temu, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić rekao je da se energija sunca koristi u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj i to u sve većoj mjeri.

Velike uštede

– Vinkovačka gradska uprava slijedi smjer provedbe procesa zelene energetske tranzicije. Traži se da naša domaćinstva prelaze na grijanje iz obnovljivih izvora energije, no postoje i određena pravila kojih se moramo pridržavati. Tu spominjemo razne dizalice topline, voda-voda, zrak-voda, zrak-zrak, za koje nam treba određena električna energija preko inverterskih klima-uređaja, do automobila pogonjenih na električnu energiju. Zašto bismo nešto plaćali ako možemo sami proizvesti? Stoga nam je cilj da što više domaćinstava ima fotonaponsku elektranu – rekao je Romić.

Dodaje i kako u tim naporima Vinkovcima veliku potporu daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji za idući natječaj planira sufinancirati građanima solare s 50 posto iznosa investicije. Kako Romić kaže, prethodno je potrebno provjeriti koliki je solarni potencijal krova na pojedinom objektu što se jednostavno može napraviti na internetu. Romić kaže i kako su s ciljem da građanima olakšaju planiranje projekta, a onda i kako bi mogli odmah izračunati koliki su im troškovi i kada mogu očekivati povrat te isplati li im se uložiti u vlastitu fotonaponsku elektranu, u vinkovačkoj gradskoj upravi napravili Mapu solarnog potencijala Grada Vinkovaca.

Cilj je biti samoodrživ, proizvesti, potrošiti, a rasteretiti proračunska sredstva i preusmjeriti ih u drugu namjenu, kaže zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić
Foto: Grad Vinkovci Cilj je biti samoodrživ, proizvesti, potrošiti, a rasteretiti proračunska sredstva i preusmjeriti ih u drugu namjenu, kaže zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić

– U toj mapi svaki građanin može kliknuti na svoj krov i vidjeti koliki je solarni potencijal njegova doma – rekao je Romić.

Napominje i kako je ova mogućnost na raspolaganju građanima od kraja prošle godine, i to na adresi https://www.solarnamapa.hr/grad-vinkovci/. Kako navode iz gradske uprave, potrebno je odabrati na karti svoju kuću, potom unijeti potrebne podatke o prosječnom mjesečnom iznosu računa za električnu energiju kao i kvadraturu južnog dijela krova. Poslije toga sustav sam izbacuje snagu kućne elektrane, površinu koju bi zauzimala i kalkulator troška uključujući i sufinanciranje Fonda.

Novi projekti

– Tako možemo saznati što nam je potrebno od dokumentacije, koliko bi koštala investicija, očekivani povrat uloženog, uštede i smanjenje emisije CO2 i slično. Dodali smo i zanimljiviji prikaz koliko je to u potrošnji automobila, vlakova, aviona i slično – naglasio je Romić.

Do sada su solarni paneli i fotonaponske elektrane ugrađene na krovove nekoliko osnovnih škola, Tehnološki park, Poduzetnički inkubator… U isto vrijeme radi se i projektna dokumentacija za sve objekte koji su u gradskom vlasništvu.

– Cilj je biti samoodrživ, proizvesti, potrošiti, a rasteretiti proračunska sredstva i preusmjeriti ih u drugu namjenu. Gradonačelnik je uvijek govorio, a ja se s tim slažem, da je obitelj temelj našeg rada i onda nastojimo sve te razlike koje uštedimo usmjeriti ka obitelji – zaključio je Romić.

storyeditor/2024-08-03/Gradonacelnica_Skrobot_-_Dan_pobjede.JPG Prisjetili se i hrabrosti te žrtve branitelja Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti storyeditor/2024-08-02/a_dvorac_cabuna_foto_kristijan_toplak.jpg Najmlađi će ovdje moći naučiti kako su se igrali naši stari i što su radili grofovi Dvorac Janković u Cabuni postat će Centar za kulturu zdravlja storyeditor/2024-07-26/vrtic_heresin.jpg Dodatnih 330 mjesta za djecu jasličkog, vrtićkog te predškolskog uzrasta Veliki dječji vrtić na dvije etaže za 14 grupa bit će dovršen u proljeće