Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Najmlađi će ovdje moći naučiti kako su se igrali naši stari i što su radili grofovi

Dvorac Janković u Cabuni postat će Centar za kulturu zdravlja

storyeditor/2024-08-02/a_dvorac_cabuna_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak U TIJEKU su radovi na južnom, zapadnom i sjevernom krilu dvorca, a počinje i hortikulturno uređenje prostora oko građevine
Nakon revitalizacije ovaj objekt kulturne baštine bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije

S vizijom "obnove kulturne i prirodne baštine kao temelja razvoja turizma", Virovitičko-podravska županija u zadnjih je deset godina bila nositelj obnove tri svoja zdanja, a i četvrto odlično napreduje. Uglavnom europskim sredstvima obnovljena je kurija Janković u Kapela Dvoru, koja je danas heritage hotel s četiri zvjezdice, ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima, koji je postao Posjetiteljski centar Dravska priča, te dvorac Janković u Suhopolju. A na redu je i četvrto zdanje – dvorac Janković u Cabuni.

Spas kulturne baštine

Budući Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

– U proteklih desetak godina Virovitičko-podravska županija pozicionirala se kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i njihovu stavljanju u funkciju turizma i po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj. Kada se završi ovaj projekt, očekujemo još veći broj posjetitelja odredištima kulturne baštine, a kroz ovaj projekt Virovitičko-podravska županija nastavlja spašavati ruševne dvorce od sigurnog propadanja – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U dvorcu Janković u tijeku su radovi koji se izvode na južnom, zapadnom i sjevernom krilu dvorca. Uz radove na rekonstrukciji samog objekta počinju i radovi na hortikulturnom uređenju prostora oko samog dvorca Janković u Cabuni.

U ovom multimedijalnom centru za posjetitelje, odnosno Centru za kulturu zdravlja, nalazit će se sadržaji prije svega za najmlađe, gdje će oni moći naučiti i obnoviti svoje znanje o tome kako su se igrali naši stari i što su radili grofovi. U prizemlju građevine bit će postav sa šest tema: voda, kruh, vino, šampanjac, šuma te konji, i to prije svega o lipicancima. U tom postavu sadržajno će se opremiti multimedija kako bi se interaktivno moglo prikazati što su radili grofovi Janković i kako je sve to funkcioniralo u njihovo doba.

Financiranje iz EU fonda

Nositelj projekta obnove dvorca Janković u Cabuni je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a odobren je u sklopu poziva "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema".

storyeditor/2024-07-26/vrtic_heresin.jpg Dodatnih 330 mjesta za djecu jasličkog, vrtićkog te predškolskog uzrasta Veliki dječji vrtić na dvije etaže za 14 grupa bit će dovršen u proljeće storyeditor/2024-07-29/ugovori_-_kuce.jfif Potpisani ugovori Još sedam obitelji gradit će kuće na gradskoj zemlji storyeditor/2024-07-26/MZB.jpg Suradnja Međimurske županije i Grada Preloga na više projekata Obnova školske dvorane, sustav odvodnje, dogradnja srednje škole, turizam...