Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dopunjen kolektivni ugovor navjeće tvrtke u gradskom vlasništvu

Radnicima Komunalca od svibnja veća primanja

Komunalac je prošle godine u prosjeku imao oko 180 radnika
Foto: Robert Mihaljević
Prema broju zaposlenih, koprivnički Komunalac najveća je tvrtka u gradskom vlasništvu. Prošle je godine u prosjeku imala oko 180 radnika, što je desetak više nego prethodne godine

Prošlog su tjedna koprivnički Komunalac i Republički sindikat radnika potpisali izmjene i dopune kolektivnog ugovora gradskog komunalnog poduzeća.

Kako je priopćeno iz gradske tvrtke, izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora regulirana su bolja materijalna prava radnika te su odredbe kolektivnog ugovora usklađene sa Zakonom o radu i drugim primjenjivim propisima.

“Materijalna prava koja su obuhvaćena izmjenama i dopunama odnose se na povećanu novčanu naknadu za podmirivanje troškova prehrane radnika, a koja ovisi o grupi koeficijenata složenosti poslova u koju je radnik raspoređen, pri čemu prosječno povećanje novčane naknade za radnike u punom radnom vremenu iznosi 25,27 eura mjesečno.

Osim toga, povećan je i iznos novčanog dodatka uz mjesečnu plaću za 10,18 eura za svakog radnika u punom radnom vremenu. Također, izmjenama je dogovorena isplata novčanog dodatka za godišnji odmor (regresa) u cijelosti u lipnju, a prigodna nagrada (božićnica) ugovorena je u najmanjem iznosu od 135 eura u prosincu, rekli su u Komunalcu.

Usklađivanje kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu i drugim primjenjivim propisima odnosi se pak na odredbe o ugovorima o radu na određeno vrijeme, dodatnom radu, prekovremenom radu, očinskom dopustu, pravu na odsutnost s posla, te pravu na odsutnost s posla radi prenatalnog pregleda.

Izmjene i dopune kolektivnog ugovora stupaju na snagu s 1. svibnja ove godine te će biti primijenjene već na plaći za svibanj koja će radnicima biti isplaćena u lipnju.

Prema broju zaposlenih, koprivnički Komunalac najveća je tvrtka u gradskom vlasništvu. Prošle je godine u prosjeku imala oko 180 radnika, što je desetak više nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Komunalčevi lanjski prihodi iznosili su 8,34 milijuna eura, što je osam posto više, a dobit 54.600 eura, odnosno deset posto manje.

MINISTRICA Vučković najavila je i osnivanje Nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu Nastradali nasadi Prirodna nepogoda proglašena za 11 općina i dva grada Za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije te uređenje sanitarnog prostora u podrumu zgrade te škole predviđa se iznos od 60.000 eura Izmjene plana nabave Još jedna škola ide u jednosmjensku nastavu, a planira se i veliki rotor Grad Slatina već niz godina provodi više mjera pomoći kojima se pridonosi zadovoljavanju socijalno-životnih potreba građana Projektna prijava vrijedna 17.280 eura Zadržati mlade obitelji sufinanciranjem stanovanja