Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
ODRŽANA IZLOŽBA

Radovi, ideje i vizije studenata za mogući razvoj Šibenika

Foto: Šibenik
Izložba je produkt suradnje Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održana je izložba studentskih radova s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Šibenik – planiranje razvoja grada". Predstavljeni su studentski radovi, ideje i vizije mogućeg razvoja Šibenika te urbane preobrazbe užeg područja.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić pri otvaranju izložbe istaknuo je kako je suradnja Sveučilišta i lokalne zajednice jedan od poželjnih modela edukacije studenata.

– Planiranje je majka razvoja svake urbane sredine. Komercijalna gradnja, posebice na obali, nadvladala je ugodnost življenja, u prvom redu domicilnog stanovništva i to moramo promijeniti. Drago mi je da se u Šibeniku dogodila ova radionica jer će se u našem gradu uskoro dogoditi vrlo intenzivne stvari. Raspisat će se obvezujući natječaj za revitalizaciju nekadašnje zone TEF-a, odnosno 22 hektara priobalne zone, a što je još važnije za arhitektonske ideje, taj je prostor u kontaktu sa starom gradskom jezgrom. Također, počinje i revitalizacija projekta Drage, kao i revitalizacija napuštenih vojnih objekata u gradu Šibeniku, a govorimo u prvom redu o vojarni Bribirskih knezova. Sličnu ovakvu priču imali smo već s projektom TEF-a, kada smo raspisali međunarodni natječaj za mlade arhitekte pod nazivom Europan te je u istom ovom prostoru organizirana izložba budući da smo htjeli vidjeti ideje mladih arhitekata – poručio je gradonačelnik Burić.

Izložba je produkt suradnje Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Planska projekcija studenata odnosi se na razdoblje od 20 do 30 godina, a područje promišljanja vizije prostornog razvoja obuhvaćalo je područje jedinice lokalne samouprave, Grad Šibenik, fokusirajući se ponajprije na središnje naselje Šibenik te okolna naselja Brodaricu, Dubravu i Zaton. Kako je naglašeno, studenti nisu sagledavali samo prostor nego i društvene i gospodarske promjene gradskog središta te sve što je potrebno za budući kvalitetni život u tom području.

POTICANJE NAJMLAĐIH Projekti iz robotike, klimatologije za učenike iz Šibenika, Murtera i Skradina IZLOŽBA U MEĐIMURJU U 40 godina Matica je objavila čak 120 knjiga Izložba o povijesti Staroga grada može se razgledati do kraja veljače Otvoren novi izložbeni prostor u Samoborskom muzeju