Izbornik
Naslovnica Gradovi
Revitalizacija treće šibenske fortifikacijske građevine

Radovi na obnovi tvrđave sv. Ivana primiču se kraju

Foto: Grad Šibenik
U tijeku je gradnja edukativnog kampusa sa smještajnim kapacitetima

Radove na obnovi tvrđave sv. Ivana obišao je gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima. Revitalizacija treće šibenske fortifikacijske građevine u samoj je završnici.

KANALIZACIJA BRESTAČA-NOVA SUBOCKA Uskoro odvodnja i pročistač za 2000 stanovnika

Završetak do rujna 2021.

U tijeku je obnova bedema koja će Šibenčanima otkriti svu raskoš i veličinu objekta stoljećima skrivenog pod naslagama zemlje. Istodobno, u tijeku je gradnja edukativnog kampusa sa smještajnim kapacitetima, opremljenog pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima, izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

– Projekt obnove trećeg šibenskog kopnenog bisera polako se primiče svome kraju. Nakon uspješne obnove tvrđave sv. Mihovila i Barone, završavamo i ovaj projekt koji je zasigurno znatno kompleksniji i opširniji od svega što smo do sada u sklopu obnove kulturne baštine u našem gradu radili. Uvjeren sam kako će nakon revitalizacije i tvrđava sv. Ivana biti na ponos svih Šibenčana – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, ujedno i voditelj projekta, izvijestio je kako radovi teku prema planu. Izvršene su sve potrebne prilagodbe i radovi će biti gotovi do rujna 2021. godine. Uz građevinske radove, obavljaju se pripreme za sadnju autohtonog zelenila na gornjoj površini tvrđave, koju će voditi mladi šibenski krajobrazni arhitekt Mate Rupić.

USKORO RADOVI Kreće rekonstrukcija ulica Ravnice i Zvonimirove

Edukacijski centar

Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture, koja će po završetku radova tvrđavom upravljati, naglasila je važnost integriranosti različitih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.

– Najposebniji sadržaj koji dočekujemo na Tvrđavi sv. Ivana vrhunski je edukacijski centar u jedinstvenom povijesnom ambijentu koji će pozicionirati Šibenik kao centar kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj. Smještajni kapaciteti, zajedno s učioničkim i radnim prostorijama, ciljano će služiti provedbi različitih programa koje ćemo razvijati u suradnji sa širokim spektrom dionika u kulturnom i obrazovnom sektoru kao nadogradnju formalnom obrazovanju. To će primjerice uključivati terenske nastave, seminare, stručna usavršavanja i specijalizacije, ljetne škole... Jedan od ciljeva je kreirati programe koje će prepoznati mladi, studenti i obrazovne ustanove – kazala je Barišić Bačelić.