Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
održan radni sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj

Razvojni projekt Batižele dobit će svoj tim ljudi za privlačenje investitora

Foto: Grad Šibenik
Ovo će biti jedno od prelijepih mjesta na kojem će lokalno stanovništvo uživati i zasigurno će staviti Šibenik na kartu Hrvatske kao jedan od najinovativnijih gradova, poručila je Zinchuk

- Gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj na čelu s Victoriom Zinchuk, direktoricom ureda EBRD-a u Hrvatskoj.

ZA LAKŠI PRIJEVOZ OSOBA S OTEŽANOM POKRETLJIVOŠĆU Grad kupuje 11 novih niskopodnih autobusa

Tema sastanka bili su naredni koraci u sklopu Razvojnog projekta Batižele, a nakon što je koncem godine Gradsko vijeće usvojilo Razvojnu strategiju - Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku te Akcijski plan i prioritet provedbe - Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku. Navedene dokumente, podsjetimo, izradila je tvrtka Ove Arup & PartnersInternational Ltd., izabrana na temelju javnog natječaja koji je provela Europska banka za obnovu i razvoj.  Na današnjem sastanku dogovorena je daljnja suradnja s EBRD-om te je odlučeno kako će se formirati tim stručnjaka koji će se baviti isključivo dovođenjem investitora na prostor Batižele - izvjestili su iz šibenske gradske uprave.

„Na Razvojnom projektu Batižele intenzivno radimo svakog dana otkako smo 2013. godine preuzeli odgovornost za upravljanje Šibenikom. U suradnji s Vladom Republike Hrvatske, uspješno smo riješili dugogodišnje imovinsko-pravne odnose i financijske probleme koju su se gomilali na lokaciji bivše tvornice TEF, usvojili Razvojnu strategiju i Akcijski plan projekta Batižele, dokapitalizirali istoimenu tvrtku, održali brojne sastanke i video konferencije, pokrenuli izmjene GUP-a te donijeli niz odluka koje imaju za cilj aktivirati ovaj iznimno vrijedan prostor. Budući da je posrijedi mega investicijski projekt svjesni smo da je pred nama još mnogo posla. U suradnji s EBRD-om nastavit ćemo raditi na najboljim rješenjima kako bi privukli kvalitetne investitore i nekoć „crnu točku“ grada pretvorili u elitni gradski kvart“, kazao je gradonačelnik Željko Burić po završetku sastanka.

Projekt Poljana nominiran za najprestižniju europsku nagradu O projektu šibenske Poljane pisali portali od Australije i Kine pa sve do Kenije

Direktorica EBRD-ovog ureda u Hrvatskoj Victoria Zinchukizrazila je zadovoljstvo suradnjom s Gradom Šibenikom kao i radnim sastankom.

„Urbana regeneracija područja poput Batižela nije jednostavan zadatak. Zahtjeva vremena, napora, hrabrosti i puno znanja. Sretni što smo danas ovdje jer se projekt kojeg smo započeli nastavlja dalje razvijati i ima svoj razvojni put. Šibenik će definitivno za nas biti prvi grad u kojem će projekt urbane regeneracije započeti u pravom smislu riječi i nadam se da će lokalno stanovništvo imati koristi od ovog prostora. Ovo će biti jedno od prelijepih mjesta na kojem će lokalno stanovništvo uživati i zasigurno će staviti Šibenik na kartu Hrvatske kao jedan od najinovativnijih gradova“, poručila je Zinchuk.

Na novinarsko pitanje koji je interes Europske banke za obnovu i razvoj u Šibeniku, Zinchuk je odgovorila kako je obnova i razvoj najbliže onome što se ovdje događa u sklopu urbane regeneracije.

GRAD ZADOVOLJIO VISOKO POSTAVLJENE KRITERIJE Šibenik jedan od devet gradova s certifikatom „Grad za mlade“

„Još jedan razlog zbog čega smo ovdje je misija EBRD-a, a to je da mi ulažemo u promjene u životima. Stoga je za nas važno imati projekte koji su poželjni za ulaganje i u ovom trenutku ukoliko imate „crnu točku“ tada nema projekata niti mogućnosti za ulaganja privatnog ili javnog sektora. Možemo govoriti o potencijalu, no ono što činimo ovdje je pretvaranje potencijala u konkretnu akciju. Želimo stvoriti takve projekte za budućnost Hrvatske i za buduće ulagače. Drugo, kada pitate koji je naš interes, Banka ima dva ključna instrumenta: jedno je davanje zajmova, pri čemu dajemo zajmove javnom i privatnom sektoru, a drugi je instrument savjetovanje. Savjetovanje je možda manje poznato u Hrvatskoj, izuzev savjetovanja u malom i srednjem poduzetništvu koje pružamo sada već više od 20 godina, no ova vrsta savjetovanja koje pružamo i pri čemu održavamo politički dijalog s donositeljima odluka, važnim dionicima iz javnog i privatnog sektora je vrlo važan čimbenik onoga što EBRD radi. Zbog toga smo ovdje i zbog toga pružamo podršku Šibeniku. Ovime ujedno želim potvrditi da ćemo i dalje pružati podršku Šibeniku i nadam se da ćete vidjeti daljnji napredak na ovom projektu, kao i na drugim zanimljivim idejama koje je moguće realizirati u Šibeniku“, zaključila je.