Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
GRAD ZADOVOLJIO VISOKO POSTAVLJENE KRITERIJE

Šibenik jedan od devet gradova s certifikatom „Grad za mlade“

Foto: Grad Šibenik
Grad Šibenik sustavno ulaže u obnovu i modernizaciju vrtićkih objekata, a trenutačno se gradi novi vrtić u Crnici vrijedan 18 mil. kuna

Grad Šibenik jedan je od devet gradova u RH koji je zadovoljio visoko postavljene kriterije te je dobio certifikat “Grad za mlade”. Certifikat dodjeljuje Udruga gradova za razdoblje od 2021. do 2024. u suradnji s partnerima – Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom društava “Naša djeca”.

IZGRADNJA PADUNSKOG PUTA Obnovljena Premanturska cesta, započeli radovi na Paduljskom putu

Ulaganja u djecu

Metodologija certifikata “Grad za mlade” osmišljena je u suradnji s vodećim hrvatskim stručnjacima za politiku za mlade, na temelju analize inozemnih primjera dobre prakse te konzultacije sa stručnjacima u području obrazovanja, lokalne i regionalne samouprave, mobilnosti i demografije, istaknuli su iz šibenske uprave.

– Šibenik je jedan od devet gradova koji je ostvario pravo na ovaj trogodišnji certifikat, od prijavljenih čak tridesetak gradova u Republici Hrvatskoj. Uz nagradu za najbolji grad u 2020. godini u kategoriji obrazovanja i demografske politika, ovaj certifikat dodatna je potvrda svih naših ulaganja u djecu i mlade, odnosno projekata kojima je cilj unapređenje standarda života naših sugrađana – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Za dobivanje ovog certifikata bilo je potrebno objediniti niz kriterija u osam pojedinačnih tematskih područja koja definiraju koliko je pojedina jedinica lokalne samouprave prilagođena potrebama i životu mladih ljudi u modernom svijetu.

MEĐU DEVET HRVATSKIH GRADOVA U RH Novska dobila certifikat “Grad za mlade”

– Tematska područja koja su se bodovala bila su participacija mladih, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje te informiranje. Grad Šibenik je unutar navedenih tematskih cjelina ispunio i zadovoljio konkretne kriterije – kazao je koordinator za izradu prijave Josip Jurić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Izrađen mural

Pročelnica resornog odjela Mirjana Žurić kazala je da se Grad Šibenik posebno istaknuo u području demografskih poticaja i mjera kontinuiranim ulaganjem u predškolski odgoj i infrastrukturu.

– Grad Šibenik sustavno ulaže u obnovu i modernizaciju vrtićkih objekata, a trenutačno se gradi novi vrtić u Crnici vrijedan 18 milijuna kuna. U proteklih osam godina ulaganja u predškolski odgoj povećana su čak 62 posto, a cijena predškolske usluge za roditelje nije se povećavala od 2012. godine. Uz to, sufinancira se rad privatnih i vjerskih vrtića – napomenula je Žurić.

SURADNJA KUTINE I HRVATSKIH VODA Za akumulaciju Polojac gotovo 60 milijuna kuna

Grad Šibenik dobit će u sklopu projekta plaketu i zastavu “Grad za mlade”, a mladi umjetnici na Šubićevcu izradili su mural s vizualom certifikata.