Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
IZGRADNJA PADUNSKOG PUTA

Obnovljena Premanturska cesta, započeli radovi na Paduljskom putu

Foto: Grad Pula
Grad Pula intenzivno nastavlja s realizacijom prometnih projekata

Grad Pula ništa ne prepušta slučaju i unatoč specifičnim i izazovnim okolnostima, uspješno provodi i započinje projekte na koje su građani i mjesni odbori ukazali kao prioritetne. Tako je uspješno okončana rekonstrukcija Premanturske ceste s novoizgrađenim rotorom na raskrižju sa Valdebečkim i Kavrerskim putem, te izgradnja Wolffove ulice, zahvaljujući kojem zahvatu se znatno pridonijelo sigurnosti za sve sudionike u prometu.

MEĐU DEVET HRVATSKIH GRADOVA U RH Novska dobila certifikat “Grad za mlade”

– Veseli me što je uspješno završena ova investicija, čime smo našim sugrađanima, a posebno stanovnicima ovog dijela grada znatno olakšali prometovanje i učinili ga sigurnijim. Upravo zahvaljujući njihovoj suradnji i samom Mjesnom odboru Valdebek omogućena je realizacija ovog zahvata, na čemu im zahvaljujem. Pokazali su suradnju i u pripremi aktivnosti te veliko strpljenje i razumijevanje za vrijeme izvođenja radova – istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci pri prošlotjednom otvaranju Premanturske ceste za promet.

Još dio Valdebečkog puta

Ostala je još dionica Valdebečkog puta, na kojoj su radovi u tijeku i time se u cijelosti zatvara projekt. Vrijednost projekta iznosi nešto više od 10 milijuna kuna, a odnosi se na gradnju ukupno oko 800 metara prometnih površina s nogostupom, oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom i elektroničkom komunikacijskom infrastrukturom, vodovodnom mrežom te se dodatno Plinara d.o.o. uključila u plinofikaciju predmetne zone kako bi se stanarima tog područja doveo prirodni plin nadomak njihovih domova i omogućilo da postanu korisnici tog energenta. Također, u sklopu radova redovitog održavanja nerazvrstanih cesta na području grada Pule dodatno je obnovljen kolnički trak i u nastavku Premanturske ceste do administrativne granice Grada Pule.

SURADNJA KUTINE I HRVATSKIH VODA Za akumulaciju Polojac gotovo 60 milijuna kuna

– Naši građani su naš grad te ćemo i dalje, sukladno mogućnostima planirati i realizirati projekte u zajedničkoj suradnji u cilju dostizanja još većeg standarda življenja – istaknula je Elena Puha Belci. Započeta je i gradnja prve dionice Paduljskog puta u dužini od oko 550 metara, što isto tako predstavlja jedan izrazito bitan kapitalni infrastrukturni projekt za građane Pule. Uz rekonstrukciju prometne površine zahvat uključuje i gradnju nogostupa, javne rasvjete i oborinske odvodnje te će se unutar istog zahvata izgraditi i vodovodna mreža i sustav javne odvodnje, a vrijednost radova iznosi gotovo 6 milijuna kuna.

U posljednje četiri godine Grad Pula je ukupno u pripremne aktivnosti, gradnju, rekonstrukciju i redovno i izvanredno održavanje nerazvrstanih cesta uložio više od 130 milijuna kuna. Tako je nakon proširenja pulske obilaznice na četiri trake sa svom komunalnom opremom do rotora na Medulinskoj cesti, s ciljem dodatnog povećanja sigurnosti i protočnosti u odvijanju prometa u samom gradu, izgrađeno čak 6, odnosno s uvodno navedenim 7 novih kružnih tokova s pripadajućom infrastrukturom vrijednih više od 25 milijuna kuna.

“Crna točka” u gradu bilo je raskrižje Rizzijeve i Radićeve i upravo je pretvaranjem tog raskrižja u kružno 2018. godine “prevladana” dugo očekivana prometna problematika. Po realizaciji tog projekta ostala dva vezujuća rotora – Rizzijeva / Votićeva te Rizzijeva /obilaznica izrađena su u rekordnom roku. U sklopu posljednje navedenog dodatno je uređeno još oko 250 metara prometnice (obilaznice) u smjeru prema Pješčanoj uvali.

Novi rotori

Nadalje, izgrađen je i rotor na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna i prometnica koja povezuje Valtursku ulicu s Japodskom ulicom/Ulicom Bože Gumpca, zatim rotor na rivi, točnije na raskrižju Ulice Starih statuta – državne ceste DC400 i Ulice Riva kao i privremeni rotor na raskrižju Ceste Prekomorskih brigada, Ulice Veruda i Ulice Verudela posebno važan u vidu smanjenja prometnih gužvi ljeti prema frekventnoj zoni Verudele. I tu je i niz prometnica poput Ulica Trsine, Ližnjemoro, dio Ulice Videlanka, pristupna prometnica Tivoli, Kalčeva ulica, spojna cesta Gregovica – rotor Medulinska, Radnička ulica, Ulica Jasne Crnobori, Turtijanska, Ulica Brist, Črnjina ulica, Prilaz Plazina, spoj Valvazorova-Kraška, pristupna prometnica u poslovnoj zoni Šijana…

Kutinsku gospodarsku perjanicu očekuje velik investicijski i razvojni ciklus Fond za pravednu tranziciju pomoći će Petrokemiji pri zelenoj tranziciji

Asfaltirano je više od 2 kilometara nekada makadamske prometnice Labinske ulice koja služi i kao alternativni pravac tijekom ljetnih gužvi, uređeni su odvojci Ulice Busoler, saniran je kolnik u Koparskoj ulici, Kochovoj, Gupčevoj, Ulici Grada Graza, Bečkoj ulici, Faverijskoj, Vukovarskoj, Rizzijevoj, Keršovanijevoj ulici, Ulici Monte Paradiso i druge lokacije. Također, izvršila se sanacija lokalnih oštećenja u Ulici 43. istarske divizije, Rakovčevoj, Stankovićevoj, Mletačkoj, Marulićevoj, Rovinjskoj, u Ulici Drenovica te je u Ulici Vallelunga izvedeno asfaltiranje u dužini od 550 metara i ostalo.

Izvedeni su i radovi izvanrednog uređenja dijela Ulice Veruda, Krležine, Radićeve, Rizzijeve, Budicinove, Županske, Kolhiđanske, saniran je asfaltni zastora na cesti za Puntiželu i Štinjanskoj cesti, u dijelu Jeretove ulice. Isto tako, izvršena je sanacija u Kranjčevićevoj ulici, Ulici Marsova polja, Fachinettijevoj, Flegovoj, Scalierovoj u kojoj je uređen i nogostup kao i u Negrijevoj, Vitasovićevoj Pazinskoj i niz drugih kolno prometnih površina prilikom kojih je nužno istaknuti da se posebno vodilo i vodi računa o prilagodbi rubnjaka osobama smanjene pokretljivosti.