Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Iz pulskog akvatorija startala jedriličarska regata PULA MAXI ON 2021.

Regata važna za pozicioniranje Pule na karti Trst – Pula – Venecija

1/3
Foto: Saša Miljević/PIXSELL
Pulska etapa dio je velikog projekta TRIESTE YES – Yachting entertainment show

S Riječkog je gata u četvrtak startala jedriličarska regata PULA MAXI ON 2021. koja se održava u organizaciji Jedriličarskih klubova Uljanik Pula i Yacht club Adriaco Trst. Startu regate u ime Grada Pule nazočila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić. Premda je bio najavljen dolazak 11 maksi krstaša na startu regate, jak vjetar je većinu zaustavio u tršćanskoj luci te na PULA MAXI ON 2021. sudjeluju četiri jedrilice.

Foto: Grad Pula

Atraktivna jedra

– Drago nam je što je Pula domaćin jedriličarskoj regati PULA MAXI  ON 2021. koja neće privući samo pasionirane zaljubljenike u ovaj atraktivni sport, nego i mnoge druge osobe željne nesvakidašnjeg pogleda na atraktivna jedra u pulskoj luci. Prilika nam je to da oživimo ovaj dio Pule koji gravitira moru, da krstaše vratimo u pulsku luku, a život na pulsku rivu i u centar grada. Svakako, događaj je to koji doprinosi razvoju našeg grada i daje mu dodatni sadržaj. Grad Pula to je prepoznao i podržao – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Pulska etapa dio je velikog projekta TRIESTE YES - Yachting entertainment show, koji uz središnju regatu maksi krstaša objedinjuje i regate malih klasa, regate mono klase te prateće zabavne promotivne programe uz veliki nautički event i koncert na tršćanskoj rivi.

U regati sudjeluju najveći maksi krstaši s ovog dijela Jadrana kao što su Portopiccolo-Prosecco Doc, Ancilla  Domini, Idrusa, Pendragon, New Zealand Endeavour, Cleansport, Fanatic. Riječ je o najvećim jedrilicama do  gotovo dvadeset i pet metara duljine s više od dvadeset članova pretežito profesionalnih posada.

U ime Jedriličarskog kluba Uljanik Pula, Hrvoje Markulinčić pojasnio je kako je ove, prve godine održavanja regate u Puli sve puno skromnije zbog situacije s pandemijom, ali je njezino održavanje važno za pozicioniranje Pule na jedriličarskoj karti Trst – Pula –
Venecija u cilju promocije našeg grada.

Foto: Saša Miljević/PIXSELL

Podrška Grada

Uz Grad Pulu podršku organizatorima regate pružili su Arena Hospitality Group, ACI marina, TZ Pule te Lučka uprava Pula.

Jedriličarska ruta prvoga dana regate podrazumijevala je izlazak iz pulske luke, obilazak bove u akvatoriju između Stoje i Verudele, odlazak prema Brijunima, obilazak Sv. Ivana ispred Rovinja i u poslijepodnevnim satima povratak u pulsku luku. U petak je ispred riječkog gata održan i start rute Pula – Trst.