Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
BEZBRIŽNIJA IGRA ZA MALIŠANE

Rekonstrukcija dječjeg igrališta u Ulici Jurja Žakna vrijedna milijun kuna

Rekonstrukcija dječjeg igrališta
1/4
Foto: Grad Pula
Godišnje grad Pula za redovno održavanje igrališta osigura 600 tisuća kuna

Igralištu u Ulici Jurja Žakna gravitira velik broj djece budući da je smješteno između brojnih stambenih zgrada zbog čega je projekt njegove cjelokupne rekonstrukcije procijenjen prioritetnim. Izvođač radova uveden je u posao i postojeća su igrala demontirana.

Varaždin: Zgrada Vodotornja u kojem se nalazi Ured državne uprave SREDSTVA IZ EU FONDOVA Nakon 56 godina kreće obnova 'varaždinskog vodotornja'

Grad prijatelj djece

– Na dječjim igralištima mališani stječu nova prijateljstva, istražuju, izražavaju svoju kreativnost i slobodu. Upravo stoga vodimo brigu da imaju mjesta na kojima bezbrižno mogu uživati, biti zaigrani i znatiželjni. Grad Pula ponosno nosi titulu „Grad prijatelj djece“ što nas ujedno i obvezuje da nam aktivnosti usmjerene prema najmlađima budu najveći prioritet.

Činimo to kontinuirano i u pogledu sadržaja i infrastrukture namijenjene djeci, koja neupitno mora biti na visokoj razini – izjavio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Vrtuljak sa sjedalima, klackalica za dvoje, kombinirane sprave, kombinirana sprava s toboganom, ljuljačka, didaktička igračka/kućica, grifovi, toranj s toboganom i elementima za penjanje i trampolin nova su igrala koja će uskoro obradovati djecu na novouređenom igralištu.

Uređenje uključuje i mjestimičnu obnovu postojećih pješačkih staza od kulir i granitnih ploča, proširenje zone za igru, ugradnju višebojne antistres-podloge, postavljanje novih klupa, stolova i koševa za smeće, sadnju zelenila te završno uređenje terena novom travom.

Foto: Grad Pula

Što se vizualnog dojma tiče, geometrija postojećeg igrališta zadržat će se, te će se nove površine za igru izvoditi u sličnoj geometriji i kružnim površinama kako bi se zadržao sličan, kvalitetan koncept projektiranog stanja. Ujedno će se, uz obnovu postojećih, izvesti dodatne popločane površine duž šetnice koje će, s urbanom opremom, biti u funkciji prostora za odmor. Od urbane opreme postavit će se četiri klupe s naslonom, šest bez naslona, tri klupe sa stolom te pet koševa za otpatke. Oko milijun kuna vrijednost je investicije kojom će se osigurati da mališani bezbrižno uživaju u dječjim radostima na otvorenome.

Građevinske radove izvodi društvo Cesta d.o.o., gumenu podlogu postavit će D.E.N.E.C.O.M. iz Rijeke, odabran kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju, dok će se igrala dobaviti od Stribor opreme d.o.o. također najpovoljnijeg ponuditelja na provedenoj javnoj nabavi. Radove hortikulturnog uređenja izvršit će djelatnost Hortikulture Pula Herculanee d.o.o., a projekt se planira okončati do kraja ove godine.

Osim uređenja u smislu sveobuhvatnih rekonstrukcija i sanacija koje se izvode u sklopu Programa održavanja Grada Pule, gradsko trgovačko društvo Castrum Pula 97 d.o.o. brine o redovnom održavanju dječjih igrališta kojih na području grad Pule ima 67, unutar 16 gradskih mjesnih odbora, te ih je još 13 u dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad Pula. Godišnje je samo za redovno održavanje dječjih igrališta osigurano 600 tisuća kuna.

Pula: Učenici Gimnazije sudjelovali u Mimohodu za klimu PODRŠKA ŠKOLE Pulski gimnazijalci digli svoj glas: Vlastima poslali jasnu poruku

Sagrađeno 10 dječjih igrališta

U prilog činjenici da je uređenje dječjih zona jedan od prioriteta Grada Pule, može se istaknuti kako je u posljednjih 5 godina izgrađeno 10 novih dječjih igrališta: u Gervaisovoj ulici i na Trgu kralja Tomislava, u Vitasovićevoj ulici, u Ulici Kašćuni/Baližerka u Štinjanu, u Valdebeku, na Vidikovcu, u Sponzinoj ulici, Kapelerima te u Šikićima i Škatarima, a u cijelosti su rekonstruirana 4 dječja igrališta i to na Gregovici u Ulici Istarskog razvoda, u Japodskoj ulici, u Koparskoj ulici te u Ulici Kamenjak.

Također, uloženo je u nova igrala na dječjem igralištu u Rizzijevoj ulici, Mutilskoj ulici, Ulici Orbanin, Osječkoj ulici, Ulici Sisplac i Gortanovoj ulici, na Zeleniki, u Valmadama, pored utvrde Monvidal, Vukovarskoj, Kochovoj ulici te na ostalim lokacijama.