Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
U istom danu stigle dvije važne nacionalne nagrade

Renesansni festival najbolji, a Koprivnica najekološkiji grad

Foto: Robert Mihaljević
Nagrada Eco City dodijeljena nam je zbog energetske učinkovitosti, brige za okoliš, održivog razvoja, ali i plana gospodarenja otpadom - kaže gradonačelnik

Koprivnički Renesansni festival proglašen je najboljom turističkom manifestacijom u Hrvatskoj ove godine, što je najveća nacionalna nagrada u turizmu koju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica. Renesansa na gradskim bedemima ove je godine održana 14. put zaredom i privukla je čak 50.000 posjetitelja, od čega 80 posto turista izvan županije, navode u Turističkoj zajednici grada. Dosadašnji laureati vrijedne nagrade bili su splitski festival Ultra, zagrebački Advent, varaždinski Špancirfest i Rapska fjera.

ZELENA ČISTKA U Koprivnici prikupljeno više od 15 tona ilegalno odloženog otpada

Punionice za električna vozila

Da stvar bude ljepša, istog je dana Koprivnica proglašena najboljim gradom u državi u očuvanju okoliša te je ponijela titulu Eco City. O tome su prošli tjedan na konferenciji za medije govorili gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i direktor Turističke zajednice grada Renato Labazan.

– Nagrada Eco City dodijeljena nam je zbog energetske učinkovitosti, brige za okoliš, održivog razvoja, ali i plana gospodarenja otpadom. Koprivnica ovog časa odvojeno prikuplja više od 50 posto otpada, što nas svrstava u državni vrh i na to smo iznimno ponosni – naglasio je gradonačelnik.

Zbog čega je Koprivnica zapravo dobila priznanje Eco City za ovu godinu? U gradskoj upravi tumače kako svi stanovnici mogu odvojeno prikupljati otpad, a na raspolaganju im je 90 zelenih otoka te 259 spremnika za odvojeno prikupljanje stakla, metala, tekstila, plastike i papira. Jedno reciklažno dvorište u gradu već je u funkciji, a u tijeku je gradnja drugog. Novo reciklažno dvorište u prigradskom naselju Herešin stajat će 5,2 milijuna kuna. Na području Koprivnice čak je osam punionica za električna vozila, a gradska uprava koristi pet električnih i dva hibridna vozila te su u javni prijevoz puštena dva miniautobusa. Među prvima u ovom dijelu Europe Koprivnica je pokrenula Living Lab, odnosno razvoj pametne vanjske rasvjete. Osim toga, tvrtka Komunalac ima tri električna vozila za održavanje gradskih grobalja i zelenih površina, a Regionalna energetska agencija Sjever jedno takvo vozilo.

Počela gradnja reciklažnog dvorišta u Herešinu Koprivnica odvojeno prikuplja više od 51% otpada iz kućanstava

Kad je riječ o nagradi Renesansnom festivalu, Jakšić kaže kako je to dokaz da se i na kontinentu mogu organizirati velike i uspješne turističke manifestacije.

– Renesansni festival jedini u Hrvatskoj privlači desetke tisuća posjetitelja bez ijednog velikog koncerta, što je doista izniman uspjeh – poručuje čelni čovjek Koprivnice.

Šef Turističke zajednice grada i idejni tvorac koprivničke turističke ‘renesanse’ Renato Labazan ističe kako je nagrada Hrvatske turističke zajednice kruna njihova višegodišnjeg rada. Trebala je, doduše, stići i ranije, kaže.

– Najveća svjetska manifestacija ovakvog tipa održava se u njemačkom Kaltenbergu. Naša se prostire na malo većem području, ali njihova ima bogatiji sadržaj, što i ne čudi jer imaju velikog sponzora, a ulaznica dođe 200 kuna – tumači Labazan.

Rast zaposlenosti U Koprivnici radi polovica stanovništva

Uspjeh unatoč skepticizmu

Očekuje da će Renesansni festival biti još posjećeniji kad brza cesta dođe do Koprivnice. Labazan posebno ističe skepticizam koji je vladao na počecima ove manifestacije i podsmijehe lokalne javnosti koji su je pratili.

– Uspjeli smo, usprkos svemu, ovaj festival dovesti do samog vrha, do titule najbolje turističke manifestacije. I to bez zabavnih koncerata i dovođenja estradnih zvijezda i zvjezdica, bez velikih sponzorskih imena i silnih ulaganja u medijsku kampanju. Ova nagrada dokaz je našoj tvrdoglavosti i upornosti da se s kvalitetnim programom može zaista učiniti mnogo, a nakon gotovo 15 godina u tome smo uspjeli – kaže šef koprivničke Turističke zajednice.

Labazan je posebno zahvalio i ministru turizma Gariju Cappelliju kao prvom ministru iz tog resora koji je posjetio Renesansni festival i osobno se uvjerio o kakvom je turističkom projektu riječ.