Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Senzorno kazalište

Riječki glumci-lutkari na radionici u Galwayu

Lutkarska predstava
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Senzorno kazalište posvećeno je upravo kazališnom radu s djecom i za djecu s različitim oblicima poteškoća u razvoju koja uključuje i terapeutsko lutkarstvo, a koju vode kazališni stručnjaci i umjetnički terapeuti

Glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković u okviru programskog pravca Dječja kuća projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci sudjeluju u radionici senzornog kazališta „Hear Our Voice“, koja se održava u drugoj Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, irskom Galwayu, izvijestili su iz GKL Rijeka. Radionica se održava od 15. do 18. siječnja u organizaciji Galway Autism Partnershipa i tima Galway 2020.

Vrijedna donacija školi Donacija za OŠ Zvonimira Franka Nova didatkička oprema za djecu s teškoćama u razvoju

GKL Rijeka je u okviru programskog pravca Dječja kuća pokrenuo program Senzorno kazalište, namijenjen djeci s različitim poteškoćama u razvoju. Tako je prošlog ljeta na festival namijenjen djeci Tobogan u Rijeci bila pozvana umjetnička terapeutkinja Phillida Eves iz Galwayja pa je održala četiri radionice za djecu, roditelje, odgajatelje, pedagoge i učitelje, pod nazivima „Naša divna osjetila“ i „Mulitsenzorna učionica“, na temu senzornog kazališta. Ondje su djeca s roditeljima mogla izrađivati različite jednostavne senzoričke alate i predmete te se okušati u igri s njima. Obje su radionice bile vrlo tražene i odlično posjećene, navodi GKL Rijeka.

- Ideja je da kroz programe radionica za djecu i obitelji te odgajatelje, kao i kroz različite interaktivne kazališne predstave malih formi u kojoj sudjeluju i djeca, predstavimo ovu u posebnu i u svijetu već razvijenu kazališnu formu koja do sada nije bila prisutna na hrvatskoj kazališnoj sceni za djecu“ - navela je ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir.

Šestaši OŠ "Pećine" oslikali su stepenice do škole Rijeka Veseo put do škole po bajkovitim stepenicama

Senzorno kazalište posvećeno je upravo kazališnom radu s djecom i za djecu s različitim oblicima poteškoća u razvoju koja uključuje i terapeutsko lutkarstvo, a koju vode kazališni stručnjaci i umjetnički terapeuti, istaknula je.

- Unutar programske linije EPK Dječja kuća, želja nam je educirati umjetnike GKL-a za izravan rad s djecom s različitim poteškoćama u razvoju, a kako je irski grad Galway također Europska prijestolnica kulture 2020. godine, odlučili smo zajedno združiti snage u ovom jedinstvenom projektu - navodi ravnateljica GKL-a Lupi Alvir. 

Art kino Rijeka Bogat program Riječko Art-kino slavi 10. obljetnicu

Za projekt „Hear Our Voice“ Galway Autism Partnership je angažirao Tima Webba, suosnivača i bivšeg umjetničkog ravnatelja poznatog kazališta Oily Cart iz Velike Britanije s velikim iskustvom u području senzornog kazališta, za održavanje četverodnevne radionice multisenzornog kazališta i umjetnosti. Lokalni umjetnici će u sklopu radionice surađivati s riječkim glumcima-lutkarima na razvoju iskustvene, interaktivne predstave za mlađu publiku s različitim poteškoćama u razvoju. 

Glumci-lutkari Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković koautori su doživljajne kazališne predstave za bebe „Gdje su nestale čarapice?“, prve interaktivne predstave za bebe u Rijeci u produkciji GKL Rijeka. Predstava je namijenjena djeci od osam mjeseci do tri godine, a nastala je u suradnji s Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21. 

Senzorna soba I dalje su jedini u županiji s prostorom za poticanje senzorne integracije djece U Sobi čuda sad je 77 djece