Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci su bili jedno od glavnih sjedišta Rimskog carstva na ovim prostorima

Rimljani, Rimljanke, legionari i gladijatori pokazali čari antike

storyeditor/2024-06-15/Rimski_dani_7.jpg
1/7
Foto: Grad Vinkovci U Vinkovcima je 11. put održana manifestacija Rimski dani koja grad vraća u vrijeme Rimskog Carstva
Rimskim danima slavimo bogatstvo povijesnog i kulturnog nasljeđa jednog od najstarijih svjetskih gradova, koji i danas odiše posebnim šarmom, nečim što se ne može riječima opisati, nego se mora doživjeti

Tijekom proteklog vikenda, i to 11. godinu zaredom, u Vinkovcima su održani Rimski dani koji su postali jedna od prepoznatljivijih manifestacija grada na Bosutu. Ovogodišnja manifestacija započela je s programom pod nazivom "Oni za kojima uzdišu djevojke", a svemu je prethodio mimohod sudionika od centra Vinkovaca do improvizirane Arene pod stoljetnim stablima Lenija.

Naglasak na sportu

Rimski dani su manifestacija koja Vinkovce vraća u Rimsko Carstvo, odnosno doba kada su današnji Vinkovci bili poznati kao rimska kolonija pod nazivom Cibalae. Tako su proteklog vikenda gradske ulice i park Lenije bili prepuni Rimljana, Rimljanki, legionara, gladijatora i svih ostalih koji su uživali u čarima antike i pokušali se vratiti u nekadašnje vrijeme. Ove godine u centru zbivanja manifestacije bili su drevni sportaši koji su bili velike zvijezde tih vremena. Tako su sportovi poput boksa, bacanja kugle i koplja, hrvanja, trčanja i još nekih olimpijskih sportova prikazani pred publikom u Areni, a sve je pratio i rimski car.

– Naglasak je bio na sportu i Olimpijskim igrama. Sve smo povezali s kulturom te smo imali više od 200 sudionika koji su osim iz Vinkovaca stigli iz Italije, cijele Hrvatske, Orahovice, Osijeka… – rekao je redatelj programa Vjekoslav Janković.

U Vinkovcima je 11. put održana manifestacija Rimski dani koja grad vraća u vrijeme Rimskog Carstva
Foto: Grad Vinkovci U Vinkovcima je 11. put održana manifestacija Rimski dani koja grad vraća u vrijeme Rimskog Carstva

Dodao je kako su među njima bili i Aristosi iz plemena Suebi, Germani plaćenici u rimskoj Legiji Prima Valentiana, ali i žongleri vatrom, plesači i plesačice kao i najmanji predstavnici Vinkovaca koji su prigodnim programom podsjetili na nekadašnji život na ovim prostorima. Organizatori su podsjetili kako su Vinkovci bili jedno od glavnih sjedišta Rimskog Carstva na ovim prostorima te su u kasnoj antici branili granice Rimskog Carstva na području Podunavlja. Kada govore o povijesti svoga grada, Vinkovčani redovito ističu kako se na tim prostorima kontinuirano živi 8300 godina kao i to da je to jedini grad u Hrvatskoj u kojemu su rođena dva rimska cara – Valens i Valentinijan.

Brojni sadržaji

– Rimskim danima slavimo upravo bogatstvo povijesnog i kulturnog nasljeđa jednog od najstarijih svjetskih gradova, grada koji i danas odiše posebnim šarmom, nečim što se ne može riječima opisati, nego se mora doživjeti. Tu se kriju i golemi turistički potencijali koje organizacijom ovakvih atrakcija želimo dodatno razvijati kako bismo u konačnici u godini imali što više događaja koji će privlačiti goste iz cijele Hrvatske – rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Tijekom manifestacije posjetitelji su mogli obići cijeli "rimski kompleks" koji se sastojao od tabora, vrtuljka, rimskog vrtića, sajma, radionica, rimskog gastra kao i središnje pozornice – arene. Rimske radionice donijele su zabavu, ali i stjecanje novih vještina i otkrivanje skrivenih hobija. Poseban dio programa činile su "Atrakcije" poput ogledala rimskog vremena, careve hladne zvijeri ili ljubavna savjetnica. Organizirana je i Olimpijada znanja kao i Mala škola gladijatora.

Navijači su zdušno bodrili vatrene, ali zbog slabe igre i uvjerljivog (0:3) poraza naše reprezentacije priželjkivano je slavlje, nažalost, izostalo Trg u znaku "kockica" Brođani pratili vatrene putem velikog videozida na Korzu storyeditor/2024-06-15/PXL_140624_116113235.jpg Splitsko-dalmatinska županija uložila je 30.000 € u pripremu projekta "Delmati: snaga zajedništva" izložba koja spaja i briše granice Vrazova Ljubica samobor Uživalo se u večerima poezije, publiku oduševio i Rade Šerbedžija