Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
samobor

Uživalo se u večerima poezije, publiku oduševio i Rade Šerbedžija

Vrazova Ljubica
1/2
Foto: Grad Samobor
Festival Vrazova Ljubica i ove je godine u Samoboru okupio brojne posjetitelje, a u sklopu 35. izdanja otkrivena je i ploča sa stihovima Tomislava Slavka Zekanovića

Proteklog vikenda završilo je 35. izdanje festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica. Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica je pjesnički književni susret koji se od 1990. godine održava u Samoboru, u spomen na Julijanu Cantilly, znamenitu samoborsku Ljubicu i vječnu ljubav poznatog hrvatskog pjesnika ilirca Stanka Vraza. Njegova knjižnica ljubavnih stihova "Đulabije", posvećena Julijani, nezaobilazna je u povijesti hrvatskog ilirskog pjesništva.

Razgovor o ljubavnoj poeziji

Kako se već 35. godinu pjesnici svake godine okupljaju u Samoboru, Vrazova Ljubica postala je jedna od važnijih pjesničkih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, a Samobor pretvorila u grad pjesnika. Pučko otvoreno učilište Samobor, uz podršku Društva hrvatskih književnika te uz sufinanciranje Grada Samobora, Zagrebačke županije, Ministarstva kulture i medije i Turističke zajednice Grada Samobora te uz partnerstvo Društva hrvatskih književnika, Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ogranka Matice hrvatske Samobor, Samoborskog muzeja, osnovne škole Samobor, Crvenog križa Samobor i udruge Plavi bor, svake godine organizira pjesničke večeri na kojima najvažniji suvremeni hrvatski pjesnici predstavljaju neobjavljene ljubavne pjesme. Svake godine postavlja se i kamena ploča s uklesanim stihovima jednog sudionika susreta i to u Prolazu pjesnika, na zidu uz Ljubičin grob pored župne crkve sv. Anastazije u Samoboru. Od 20. svibnja do 8. lipnja Samobor je bio centar pjesništva, a u bogatom programu, uz odrasle, uživali su i mališani. Imali su tako, među ostalim, prilike sudjelovati u vođenim šetnjama i brojnim dječjim radionicama, promociji edukativne knjižice za djecu Vrazoznalac, poetskoj predstavi te glazbenoj predstavi za najmlađe, likovno-pjesničkoj radionici te glazbeno-pjesničkoj večeri, održanoj u suradnji s Osnovnom školom Samobor, a za mlade je prvi put održana i večer slam poezije te već tradicionalna večer mladih hrvatskih pjesnika u izboru Gorana Čolakhodžića, razgovor o ljubavnoj poeziji i čitanje poezije.

Pjesničke večeri i film

Samoborci i gosti mogli su uživati i u koncertu Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora, nastupu teatra poezije, prigodnoj filmskoj projekciji, pjesničkim večerima i već spomenutom otkrivanju ploče sa stihovima pjesnika Tomislava Slavka Zekanovića na Ljubičinu grobu.

– Pozivamo posjetitelje da sljedeće godine svakako posjetite 36. izdanje festivala Vrazova Ljubica i zaljube se u Samobor još jednom – ističu organizatori.

storyeditor/2024-06-10/Vozilo_Odvodnja2.jpg Financijski leasing na pet godina Novo vozilo za samoborsku Odvodnju U organizaciji Udruge starodobnih vozila i tehnike Samobor i ove je godine održan Susret oldtimer vozila kao i sajam dijelova i predmeta vezanih uz oldtimere. Više od 150 izlagača Samoborom prodefilirali oldtimeri U Samoboru se intenzivno ulaže u komunalnu infrastrukturu Samobor Samobor intenzivno ulaže u komunalnu infrastrukturu