Izbornik
Naslovnica Gradovi Mursko Središće
MURSKO SREDIŠĆE

“Rudareva hiža” prikazivat će svakodnevni život mještana po povratku iz rudnika

1/2
Foto: Grad Mursko Središće
Uređuje se turistička atrakcija koja će koja će, kad bude otvorena, zasigurno zaokupljati pozornost

Jedna od atrakcija koja će zaokupljati pozornost gostiju u Murskom Središću bit će svakako etno kuća s naglaskom na djelatnost koja je othranila generacije stanovnika tog dijela Međimurja – rudarstva.

U proračunu Kutine nisu zaboravljeni kultura, sport, zdravstvo i socijalna skrb Pomoć umirovljenicima, školarcima, roditeljima gradnja još jednog vrtića, a financirat će se i rad medicinske sestre u hitnoj službi

Dječje igralište u dvorištu

U tijeku je projekt adaptacije stare kuće i njezina prenamjena u centar za posjetitelje. Uređuje se okućnica, za što je uspješno apliciran projekt i osigurano 300.000 kuna iz fondova EU. Uredit će se dječje igralište u dvorištu kuće, a posebnost je što će biti u rudarskom stilu i služit će kako domaćoj djeci tako i turistima.

– Sadržavat će metalnu ljuljačku za djecu u invalidskim kolicima, dva tobogana, ljuljačku košaru, ljuljačku za malu djecu sa zaštitom, dječji vlak s dva vagona, dječju kućicu, tunel za provlačenje i dvije njihalice – nabrajaju u Gradu koji je kuću kupio 2015. godine.

– Za etno kuću zamišljen je naziv “Rudarova hiža” i zadaća bi joj bila interpretirati svakodnevni život rudara, kao dio cjeline interpretacije industrijske baštine na području Murskog Središća. Uz Spomen-dom rudarstva i Spomen-park naftaštva koji se uređuju putem projekta Energy tour iz programa INTERREG HUHR, “Rudarova hiža” kompletirala bi priču o posebnostima i značajkama središćanskih težaka i rudara. Iako je industrijalizacija našeg kraja, a tu posebno mislimo na otvaranje brojnih ugljenokopa, ubrzala tehnološki razvoj, većina ljudi je sve do prije nekoliko desetljeća živjela identično ili vrlo slično kao i stoljećima prije – pojašnjavaju.

GRADONAČELNIK SE ODRIĆE SVOJE PLAĆE U KORIST STIPENDIJA Pomaže u školovanju devetero studenata

Čeka se natječaj

U Spomen-domu rudarstva bit će predstavljen tehnološki napredak, radni dan rudara i utjecaj rudarstva na demografske, gospodarske i ostale trendove, a “Rudarova hiža” će posjetitelju približiti onaj drugi dio dana, kad su se rudari vraćali na svoj grunt, obrađivali zemlju, lovili ribu na Muri, brinuli se o domaćinstvu i činili sve što i njihovi preci stoljećima prije. U Gradu čekaju natječaj na koji bi mogao aplicirati uređenje interijera.

– Dinamika izlaženja natječaja, pribavljanja sredstava, osmišljavanja postava i usklađenja istog s ostalim turističkim proizvodima i projektima je takva da je realnost da će “Rudarova hiža” svoj konačni izgled poprimati još određeno vrijeme, a istovremeno će završiti i projekt kojim se interpretira industrijska baština. Paralelno razvijanje nekoliko centara za posjetitelje i interpretacijskih centara nije nešto što se može i smije požurivati jer je riječ o trajnoj vrijednosti koja će našoj djeci i unucima, a nadamo se i turistima iz različitih zemalja, pričati priču o našim djedovima, pradjedovima i svima koji su nas svojim radom zadužili – ističu u Gradu.