Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
POTICANJE GRADNJE

Samobor smanjio komunalne doprinose za sve investitore

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Novom Odlukom komunalni doprinos smanjen je u rasponu od 50 posto pa do gotovo 100 posto svima osim trgovačkih centara i skladišta

Kako bi privukao nove investitore te dao dodatni zamah razvoju gospodarstva na svom području, Grad Samobor smanjio je komunalni doprinos i komunalnu naknadu za mnoge djelatnosti. Što će to značiti za daljnji razvoj Samobora koji je nedavno proglašen najboljim velikim gradom za gospodarstvo u Hrvatskoj, obrazložio je zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

Praćenje trendova

– Odlučili smo smanjiti komunalni doprinos jer želimo dodatno privući investitore. Novom Odlukom komunalni doprinos je smanjen u rasponu od 50 posto pa do gotovo 100 posto i to za sve investitore izuzev onih koji grade trgovačke centre i skladišne prostore te se bave proizvodnom djelatnošću u užem središtu grada, konkretno u prvoj zoni gradnje. Time želimo privući investitore koji se bave novim djelatnostima poput kreativnih i pametnih industrija. Prosječno veće plaće u tim sektorima će posljedično utjecati na gradske prihode od poreza na dohodak, što će rezultirati i porastom prihoda u proračunu – objasnio je dogradonačelnik Burić.

Umanjenje komunalnog doprinosa vrijedi i za gradnju stanova i obiteljskih kuća izvan prve zone što će pojeftiniti gradnju nekretnine obiteljima koje se za to odluče. Na ovaj način u Gradu Samoboru žele potaknuti izgradnju izvan prve zone građenja te investitore potaknuti na gradnju i investiranje u predgrađu, što će omogućiti ravnomjerniji razvoj Samobora. Otvaranjem novih radnih mjesta u manje naseljenim područjima potaknut će se razvoj tih područja i doseljavanje, a time i izgradnja potrebne infrastrukture. Novom Odlukom o komunalnom doprinosu Grad Samobor želi pridonijeti i rješavanju i prevenciji problema premalog broja parkirnih mjesta. Zato se komunalni doprinos ukida svima koji odluče graditi podzemnu garažu. Kod obračuna komunalnog doprinosa objekata u sklopu kojih se grade podzemne garaže, obujam građevine će biti umanjen za obujam podzemne garaže.

Praćenjem trendova na tržištu rada, Grad Samobor donio je i Odluku o smanjenju komunalne naknade za kreativne industrije kao i tradicijske i umjetničke obrte. Za sve investicije, osim trgovačkih centara, oslobođenje plaćanja komunalne naknade u prve tri godine poslovanja je u iznosima od 100 posto za prvu godinu, 75 posto za drugu godinu i 25 posto za treću godinu, a za logističke centre oslobođenja iznose od 50 do 25 posto.

Kako bi se prostori koji se ne koriste što prije priveli svrsi, smanjeni su kriteriji za oslobođenje plaćanja komunalne naknade za obveznike koji otvaraju nove obrte u prostorima koji neko vrijeme nisu korišteni. Novost je i da pravo na oslobađanje plaćanja komunalne naknade u stopostotnom iznosu, za prve tri godine rada, ostvaruju obveznici koji počinju obavljati djelatnost hotela, apartmanskih naselja i kampova u novom prostoru.

Poziv investitorima

– Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor te uvođenjem eura kao službene valute otvaraju se veće mogućnosti za investitore i vjerujemo da će mnogi Samobor prepoznati kao najpogodniji grad za ulaganje i poslovanje u Hrvatskoj. Smanjenje komunalnog doprinosa i komunalne naknade pozivnica je investitorima i obiteljima da dođu u Samobor – zaključio je Petar Burić.

Uz to što nema prirez i porez na potrošnju te u najkraćem roku u državi omogućava izdavanje građevinskih dozvola, Grad Samobor je novim smanjenjem naknada napravio dodatni iskorak u stvaranju najbolje gospodarske klime za investitore. Samobor je u prosincu ove godine ponovno proglašen najboljim velikim gradom za gospodarstvo u Hrvatskoj.

Gradsko vijeće Grada Samobora odluku o smanjenju naknada i doprinosa donijelo je jednoglasno u ponedjeljak, 19. prosinca u samoborskoj Gradskoj vijećnici na posljednjoj sjednici u ovoj godini. Pitanja tijekom aktualnog sata nije bilo, a sve su točke dnevnog reda usvojene jednoglasno. Prije izglasavanje prve točke dnevnog reda koja se odnosila na novu Odluku o komunalnom doprinosu četvero vijećnika HSS-a i vijećnik HDZ-a napustili su sjednicu.

U Gradskoj vijećnici organiziran prijam za učenike i učenice s iznimnim dostignućima u 2022. Nagrađene uspješne samoborske studentice i paraatletičar Proračun Samobora za 2023. iznosi 485,847.225 kuna i veći je za 14 posto u odnosu na ovogodišnji Gradit će se vrtić, škola, sportska dvorana, parkovi za djecu, prometnice... Izložbu Samoborskog muzeja može se razgledati do 8. siječnja Otvorena izložba božićnih jaslica, neke su bile i u Vatikanu