Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin
labin

Šampion energetske obnove: u tri godine gotovo 39 milijuna kuna investicija

Šampion energetske obnove: u tri godine gotovo 39 milijuna kuna investicija
Foto: Grad Labin
Projektima energetske obnove podiže se kvaliteta života, ali i štedi novac, kako gradovima i općinama, tako i svim građanima. Cilj je maksimalno iskoristiti sredstva iz fondova EU

U Gradu Labinu investicije u energetsku obnovu u posljednje tri godine vrijede gotovo 39 milijuna kuna, čime je Labin još jednom dokazao svoj status šampiona energetske obnove. Te podatke pokazao je labinski gradonačelnik Predragu Štromaru, potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva i prostornoga uređenja, tijekom posjete Labinu. Gradonačelnik Glavičić zahvalio je ministru Štromaru na potporama koje njegovo ministarstvo dodjeljuje u ovakvim projektima.

Garešnica Konačno riješeni imovinsko–pravni odnosi Energetska obnova općinske zgrade

- Uporno radimo na energetskoj obnovi stambenih zgrada, ali i naših velikih, gradskih građevina, poput škola i vrtića. Među njima dosad je bila najskuplja energetska obnova Srednje Škole Mate Blažine, u što je uloženo 5,4 milijuna kuna. Za te je projekte ovo ministarstvo dodijelilo više od 2,9 milijuna kuna. Sljedeći projekti pred nama su obnova gradskog kina i Pučkog učilišta - poručio je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

- Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u prošloj se godini fokusiralo na rješavanje stambenog pitanja za mlade, ali i realizaciju projekata energetske obnove. Projektima energetske obnove podiže se kvaliteta života, ali i štedi novac, kako gradovima i općinama, tako i svim građanima. Cilj nam je maksimalno iskoristiti sredstva iz fondova EU. Prošle godine isplaćeno je 60 posto više sredstava nego je to bilo predviđeno planom. To je dokaz da se može povlačiti novac iz fondova EU ako su prethodno dobro pripremljeni projekti. U Istarskoj županiji do sada je ugovoreno u vrijednosti 147,7 milijuna kuna, od toga bespovratno 64,1. U Labinu se realiziraju projekti energetske obnove vrijedni 21,1 milijun kuna - izjavio Štromar.